Zorunlu trafik poliçe fiyatlarının yükselmesi sigorta acentelerini zorladığını sözlerine ekleyen Avni Binici Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Binici, ‘’Böyle olunca vatandaş araç almaktan vazgeçebiliyor. Sigorta şirketleri, trafik poliçesi kesmekten kaçınıyorlar. Eğer bu sorun çözülürse fiyatlarda bir nebze de olsa gerileme yaşanabilir’’ açıklamasını yaptı.
Sektörün sorunları artarak devam ediyor
Sektörün sorunlarının artarak devam ettiğini kaydeden Binici, ‘’2024 yılında uygun fiyatlı sigorta poliçesi kesebiliyorken 2025 yılına girilmesiyle birlikte sigorta şirketleri poliçe kesmeyi bıraktı, poliçe kesenlerin ise fiyatları çok yüksek. Şu anda sigorta fiyatlarında yüzde 80 oranında bir artış söz konusu. 4 bin 500 lira olan sigorta poliçeleri 7 bin liraya yükseldi. Bu da işlerimize zarar verdi’’ tespitini yaptı.
Kasko fiyatları sigorta fiyatlarının gerisinde kaldı
Sigorta poliçelerinin yüksek olması nedeniyle vatandaşın üzerine araç devri almak istemediğini söyleyen Binici, ‘’Mevcut duruma bakacak olursak kasko fiyatları sigorta fiyatlarının gerisinde kaldı. Bunun yanı sıra en düşük basamak sayısı 8’e yükseldi. Bu basamakta 4 bin 500 lira olması gereken fiyatlar 7 bin liraya çıktı. Dolayısıyla bu fiyatın altında poliçe kesemiyoruz. İlk defa araç devri alanlar ise 15 ile 20 bin lira arasında ki parayı gözden çıkarmaları lazım’’ dedi.
Binici, ‘’Yeni döneme girilmesiyle birlikte araç satıldığı gün sigortasının yapılması zorunluluğu getirildi. Bunun devreye girilmesiyle trafikteki sigortasız araç sayısının azalmasını sağladı. Ancak mevcut araç sahipleri yüksek fiyat nedeniyle trafik sigortası yaptırmıyor. Ayrıca sigorta şirketleri haksız rekabete yol açacak uygulamaları hayata geçirmeye başladı. Örneğin; dijital kanallardan poliçe düzenlemesi. Bunun yanı sıra brokerlerin acentelere olan olumsuz etkisi ise halen devam ediyor’’ ifadelerini kullandı.
Taleplerini anlatan Avni Binici Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Binici, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Sigorta şirketlerinin haksız rekabeti ortadan kaldırması gerekiyor. Haksız rekabet konusunda Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi yazı gönderdi, şirketlere uyarı yapılacağını belirtti. Bunun yanı sıra Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun devreye girmesi lazım. Sigorta sektörünün sorunları biraz daha aktif olarak dile getirmesi lazım.’’