Fatma Şahin, kötü bir miras devralıyor

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Antep’te, temizlikten anlamayan hanımlar için, “Pisliği kilimin altına süpürüp, üzerine oturuyor” diye bir tanım yapılır.

Galiba Fatma Şahin’in bugün görevi devralacağı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de bu temizlikten anlamayan hanımın evi durumunda.

Etrafa bakıyorsunuz, çiçekler açmış, evler restore edilmiş, müzeler yapılmış. Ama kilimin altı pis.

Cila yerinde ama hizmet yok.

Hizmet olsa, kentte gayrimenkul fiyatları bu kadar astronomik rakamlara ulaşır mı?

Hizmet olsa, trafik sorunu böyle içinden çıkılmaz bir hal alır mı?

 

Fatma Şahin, çok kötü bir miras devraldı, işi gerçekten zor.

Kucağında nur topu gibi sorunlar var.

Milletvekilliği, Bakanlık koltukları elbetteki çok büyük sorumluluk ve çalışma gerektiriyor.

Ancak belediye başkanlığı çok ayrı bir şey.

Hele de bir önceki belediye başkanının 10 yıl boyunca makyaj ve cila ile işi götürüp, yeni alanların imara açılması, trafik gibi çok acil sorunları yıllardan beri öteleyerek ve büyüterek gelmesi, Fatma Şahin’in işini daha da ağırlaştırıyor.

Düşünebiliyor musunuz?

Belediye yönetimi, profesyonel bir ekip çağırıp, kentin trafiğinin çözümü için master plan hazırlatıyor, ama sonra bu planı uygulamayarak, trafiği içinden çıkılmaz bir soruna çeviriyor.

Şimdi böyle bir olayı, akılla, mantıkla açıklamak mümkün mü?

                                                               ***

Geçenlerde AKP’nin önde gelenlerinden biri ile konuşurken, “Ankara’dakiler kentin gerçek yüzünü bilmedikleri için Fatma Hanım kurulu düzenin oturacak zannediyor. Halbuki, 3 aydan beri sahadayız, gerçeklerle yüzleştik. Kentin durumu içler acısı. Ama partilimiz olduğu için, sesimizi çıkaramıyoruz” dedi.

Anlamadığım birşey var. Biz kentin 10 yılının heba edildiğini biliyoruz. Ama Başbakan sanki bunu bilmiyor, sürekli kentin geliştiğini falan söyleyip duruyor, neden” diye sordum. “Asım Bey, doktor değil, pazarlamacı olmalıymış” diyen AKP yöneticisi, “Bir video hazırlatmış, gittiği yerde o videoyu izletiyor, onu izleyenler de Gaziantep’in uçtuğunu zannediyor” dedi.

                                                               ***

Bir kent düşünün ki, 10 yıldan beri uygulanan yanlış imar politikaları, yeni alanların imara açılmaması yüzünden tıkanıp kalmış, arsa ev fiyatları tarihinde görmediği kadar yükselmiş.  Artık orta ve dar gelirlinin ev satın alma hayali bile kalmamış. Kent sıkıştıkça, fiyatlar artmış.

Böyle bir kentin belediyecilik açısından iyi yönetildiği söylenebilir mi?

Tapu dairesine gidip bakın, sorun. Türkiye’de gayrimenkul satış trafiğinin en yoğun olduğu kent Gaziantep.  Bu işte inanılmaz rantlar dönüyor. Bazı büyük holdinglerin sırf bu rantı kaptırmamak için kendi emlak ofislerini kurmuş olması bile, bir kentin belediye yönetimi açısından hem çok büyük bir ayıp, hem beceriksizlik, hem de utanç verici bir durum bence.

                                                               ***

Kentin ulaşım master planını yaptırmışsın. Kentin nüfusuna, yol ve araç durumuna göre profesyonel insanlar sana bir plan çizmişler. “Hayır ben bu planı uygulamıyorum. Kendi bildiğimi yaparım” diye burnunun dikine giderek, kentin trafiğini içinden çıkılmaz bir keşmekeşe çevirip, bir de ortasına demiryolu döşemişsin.

Çağdaş, aklı başında bir yöneticinin yapacağı şey mi bunlar?

Belediyecilik, “Ben belediye başkanıyım, aklıma her geleni yaparım” demek mi?

Fatma Şahin şimdi, o planı hazırlayan ekibi Gaziantep’e çağırıyor ve “Gelin, bu işi halledelim” diyecek. Yani başlanan noktaya yeniden dönüldü.

                                                               ***

Asım Güzelbey, bir ara Sanko AVM ile Altınbaş’a verilen yerlerin önüne, “Buralar Celal Doğan zamanında satılmıştır” diye tabela koydurmuştu. Şimdi 100. Yıl Parkı’nın içine “Burası Asım Güzelbey zamanında ranta teslim edilmiştir” tabelası dikmeye kalkışsak, adım atacak yer kalmayacak. Ya fuar alanı?

Başta Sabah olmak üzere, bu kentin tüm sivil toplum örgütleri bir oldu da Asım Bey’i fuar alanını ranta çevirmekten alıkoyamadı.

Nova ve İbis otellerinin yeri aylık 8 bin dolara Hamdi Akın’a peşkeş çekildi. Forum AVM inşaatı 7-8 sene süründü. Şimdi o bölgede  sıkıştı ve müthiş bir trafik sorunu yaşanıyor.

                                               ***

Sonuç itibariyle, Asım Güzelbey, çok güzel trencilik oynadı, komşuculuk oynadı, müzecilik oynadı, ama ne yazık ki belediyecilik yapamadı. 

 

 

Fatma Şahin, kötü bir miras devralıyor