FITNAT

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Ne kadar da pişkin insanlar var bu dünyada. Hani Anadolu’da bir tabir vardır, ‘KAVRUK’ diye, işte bu insanlar yeteri kadar kavruklar. Nerede bir açmaz ortaya çıksa, bu izahı mümkün olmayan duruma hemen bir kulp bulan hazretler, kazı yanmadan çevirmekteler. Hani burada KAZ kim oluyor bilemiyorum. Bence bakanlar kurulu mu olur, eğitimle ilgilenen Bakanlık mı olur veyahut Türk Dil ve Tarih Kurumu mu olur bilemiyorum, Bir Kurum oturup ‘Akil İnsanları ‘ toplayıp bir düzenleme yapmaları gerekmekte.
Bu düzenleme kanunla mı olur, yoksa bir yönetmelikle mi olur onu bugünden kestiremiyorum, amma bizim acilen FITRAT enstitüsü kurmamız lazım. Hani kimileri yalnış anlamakta, ilkokulda bir hocam vardı ismi FITNAT’dı, olur ya bu enstitüde FITRAT yerine Fıtnat da araştırılabilir. Çünkü bu kelimede arapçadan gelmektedir ve ‘anlayışlı - zeki’ anlamına gelir. Kurulacak kurum hangi meslek gurubunun, hangi riskli çalışması FITRAT’la izah edilir ve bu neleri içerir diye detaylandırmalı. Her mesleğin tarif edilen çalışma koşulu için, içindeki durumlarında neler fıtrat kapsamına alınmalı, bu konu mutlaka tartışılmalı. Akil insanların içinde de çeşitli meslek guruplarını temsil eden kişiler mutlaka bulunmakta. Ne de olsa neyin FITRAT kapsamında mütalaa edilir, bunu işaret etmeliler.
Bir doktorun hasta yakınları tarafından darp edilmesi Fıtrat bölümlerinin, doktorlar alt bölümünde işaret edilmeli. Konu bir işçi ise, güvencesiz çalıştırılması neticesinde hayatını kaybederse, bu da Fıtrat2la izah edilmeli. Bir öğretmen ücra köyde mesleğini yaparken, Muhtarın bebesi tarafından bıçaklanması, bu mesleğin Fıtrat’ına girmeli. Bir mühendisin patronunun baskısı ile bir inşaatta malzemeden çalma yolu ile tasarrufa gidiyorsa, netice olarak binanın çökmesi halinde içerde hayatları kaybolan insanların Fıtrat’ında bunlar yazılmalı.
Maden ocağında elverişsiz koşullarda çalışan işçilerin, göcük içinde kalmaları da FITRAT’ta olmazsa olmazların içinde zikredilmeli. Hafriyat yapılan bir yerde çalışan işçilerin toprak altında kalmaları, onların fıtratları arasında ayrı bir bölümde incelenmesi gerekir. Yılda 264 bin kazada sürücüler hayatlarını kaybetmekteler. Bunların bazıları sürücüden kaynaklanan kazalar, bazıları ise yol yapımındaki teknik hatalardan oluşmaktadır. Fakat bunların hepsini araç sürücüleri fıtratı başlığı altında mütalaa etmek gerekir.
Bina inşaatlarında ayrıca asansörle iniş ve çıkışlarda kullanılan kabinin düşmesi neticesinde işçi ölümlerinde bu fıtrat’ların sıralanması ve konu edilmesi gerekir.
Ayrıca ANA başlık olarak sadece kadınları konu alan bir bölümde ‘’Kadın Fıtratı ‘’ olarak dizilmesi gerekir. Evlilik içinde kadına şiddet bir Fıtrat başlığı olabilir, erkekler tarafından zorla tecavüze uğrarlarsa, bu başka bir Fıtrat konusu olmalı. Erkekler tarafından horlanması ve başlarının bağlanması da bu Fıtrat’ların içinde yer alması şarttır.
Bu kadar mezalime uğrayan kadınların istenmeyen gebelikte tek sorumlu tutulması, ayrı bir Fıtrat konusu alt başlığı içinde mütalaa edilmeli. Burada mevzu olan sadece kadınlara karşı yapılan eşitsizliğin ötesinde, çalışma alanlarında erkeklerden çok daha verimli olsalarda, bazı görevlere bayanlara şans tanınmaması, cinsiyet Fıtrat’ında incelenmesi gerekir.
Konuya bir başka açıdan bakılırsa, ERK’in elinde olan kesimin yaptığı yolsuzluklar, kutularda destelenen paralar, doğayı katletmek, yargının verdiği durdurma kararına rağmen saray yapmak gibi konular, değişik FITRAT başlığı ile bu enstitüde konuşulmalı ve ele alınmalı. Fakat hiç kayda geçmemeli.
Velhasıl bu konuları kaleme alacak FITRAT Enstitüsü’ne mutlaka bir imam hatip mezunu mütedeyyin, Hittler vari bıyıklı birisinin atanması gerekir. Ne de olsa Fıtrat’ı tarif edebilecek mantıkta olabilir. Nasıl Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun başına da bir imam hatiplinin getirildiği gibi, böyle ehil FITNAT’lı insanlara ihtiyacımız var diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.
Metin Atamer

FITNAT