Türkiye ateş topu ile oynuyor

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Önceki gün Türkiye topraklarından Kobani’ye bomba atılıyor.  Bombayı atan IŞİD.

HDP Genel Başkanı IŞİD’in TMO silolarının yanından ateş açtığına dair ellerinde görüntü olduğunu iddia ediyor.

Türkiye’nin adının IŞİD gibi insanlık dışı cani bir terör örgütüne yardım ve yataklık etmekle anılması çok onur kırıcı ve utanç verici bir durum.

Devletin inkar politikasının hiçbir faydası yok. Çünkü hiç kimse inanmıyor. Batı basını hemen her gün, Türkiye’nin IŞİD’I desteklediğini, bu desteğin çok büyük tehlikelere zemin hazılrdığına vurgu yapıyor.

HDP, “IŞİD’in aylardır devam eden Kobanê kuşatmasının başarısızlığa uğramak üzere olduğu bir dönemde, dördüncü bir cephenin açılması ortaya son derece ciddi sorunlar çıkaracaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve polisin en yoğun olduğu bir bölgede, IŞİD çetelerinin devlete ait bir saha olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nde üstlenerek Kobanê ‘ye karşı saldırıya geçmesi başlı başına bir skandaldır” diyor.

“Kürt halkına yönelik imha amaçlı bu tür saldırıların, savaşı Türkiye topraklarına sıçratmasından ve bölgeyi derin bir kaosa sürüklemesinden endişe duyuyoruz.Bu gelişmenin yaratacağı sonuçlardan AKP Hükümeti sorumlu olacaktır” uyarısında bulunuyor.

            ***

Dün Gaziantep’te partisinin kongresinde konuşan Selahattin Demirtaş da, “IŞİD’in Türkiye toprakları içinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ait silolardan Kobani’ye ateş açtığını söylerken, ”Dün IŞİD, Türkiye topraklarından Kobani’ye saldırı yaptı. Valilik, Genelkurmay ve Başbakan inkar eden açıklamalar yaptı. Fotoğraf ve görüntüler var. Toprak Mahsulleri Ofisi Tarım Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. Toprak Mahsulleri Ofisi resmi bir kurumdur ve Türkiye’nin sınırları içindedir. O silolar Türkiye sınırları içindedir. Görüntülerde açık açık var. IŞİD barbarları, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin silolarından Kobani’ye ateş ediyor. Dünkü görüntüler var. Nasıl oraya rahat giriyorlar. Nasıl oradan bu şekilde bir savaş yürütüyorlar bunu açıklamaları lazım” iddiasında bulundu.

            ***

Batı basını aylardan beri, Türkiye’nin IŞİD terör örgütüne destek verdiğinden bahsediyor.

Yabancı gazetelerin, “IŞİD teröristleri ile ilişkilerinde Türkiye’nin gösterdiği sempati ve teröristleri kullanma sınırının nerede başlayıp nerede bittiği kesin olarak bilinemiyor” şeklindeki yorumları, Batı’nın gözündeki Türkiye imajının ne olduğunu ve Türkiye’ye karşı duyulan endişeleri gösteriyor.

Batılı devletler sık sık, diplomatik dille, IŞİD gibi insan kesen eli kanlı bir terör örgütüne destek verilmesinden duyduğu rahatsızlığı ifade ediyor.

IŞİD’in çikolatasının ve enerji içeceklerinin bile Türkiye’den gönderildiğine kadar her türlü bilgi ellerindeyken, Türkiye’nin inkar söylemleri, hiç inandırıcı değil ve dikkate bile alınmıyor.

***

Çözüm süreci; yalnızca Kürt sorununun çözümü değil, aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşme, özgürleşme ve hukuk devleti olma yolu olarak ele alınıyor.

Ülkenin aydınlık ve müreffeh geleceği, bu sürecin başarı ile devam etmesi ve tamamlanmasına bağlı.

Öcalan’ın, dün İmralı’dan dönen heyet kanalıyla, “Tarafların belirtilen hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm Ortadoğu’nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini” söylemesi umut verici gelişmelerin olduğu kanısını uyandırıyor.

Ancak böyle bir dönemde, IŞİD’in Türkiye toprakları üzerinden Kobani’ye ateş açmasının, bomba atmasının nasıl bir açıklaması olabilir, anlamak mümkün değil.

Türkiye ateş topu ile oynuyor