Gaziantep artık bir terör kenti!

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

 

Gaziantep yaşanılır, güvenilir kent olma özelliklerini süratle kaybediyor.

Kendi ülkemizdeki 30 yıllık savaşta bile lojistik üs olması dışında tek olayın meydana gelmediği Gaziantep, bugün artık IŞİD militanlarının, Özgür Suriye Ordusu mensuplarının cirit attığı, dolayısıyla son derece tehlikeli bir yer haline geldi.

Siz, “Bizde öyle bir bilgi yok. Bu yazılıp çizilenler abartılı, biz her gün bu şehir de yaşıyoruz” diye kamuoyunu teskin etmeye çalışanlara kesinlikle kulak asmayın. Bu söylemlerin hiçbiri samimi değil.

Amerika diyorsa ki, “Gaziantep güvenli bir yer değil” işte ona kulak vermek azım.

***

Dünyanın, özellikle de Batı’nın Suriyeli mülteciler konusuna mesafeli durmasının ve bu işi Türkiye’nin kucağına ittirmesinin en önemli nedenlerinden biri Türkiye’nin yanlış Suriye politikası.

Türkiye, son 3-4 yıldan beri, yalnızca Suriye’deki iç savaştan kaçan mültecileri “Kim olursan ol yeter ki gel” diye bağrına basmakla kalmıyor, aynı zamanda Suriye’deki iç savaşın bir tarafı olarak süreci yönetiyor, müdahale ediyor, Esad karşıtlarına askeri yardım da dahil her türlü desteği veriyor.

Burada amaç da şöyle açıklanıyor, Suriye’de demokrasi ve insan haklarının tesis edilmesi....

Bu sizin üstünüze vazife mi veya sizin ülkenizde bu dedikleriniz var mı ki” diye sormanın da artık pek bir önemi kalmadı.

                                               ***                            

Batı diyor ki, “Madem sen bir ülkenin içişlerine bu kadar müdahil oluyorsun, bu ülkenin yönetimine muhalif olarak her türlü bölücü ve terörist grupları destekliyorsun, o zaman ne halin varsa gör.

Suriye’de iç karışıklığın başladığı günleri bir hatırlayın, ortada sınır diye birşey kalmamıştı, Suriye’den her gelen elini kolunu sallayarak geçiyordu buraya. O kadar fütursuzca bir kucak açma yaşandı ki Esad’a muhalefet etme uğruna.

Suriyeliler bile, sınırdaki bu kadar serbestiye şaşırıp kaldılar ve gelebildikleri kadar geldiler.

Bir kente bir anda 500 bin mülteci gelir mi? Geldi işte. Hem de herşeyleri ile, ekonomileri ile, kültürleri ile, yaşam tarzları ile ve de taşıdıkları bir takım hastalıklarla birlikte aramıza karıştılar.

Bizim tüm bu durumdan kendimizi koruma, kollama, sakınma gibi bir lüksümüz olmadı, olamadı.

                                               ***

Elbette savaştan kaçan insanlara kucak açmak bir insanlık borcu idi ama, bu işin yöntemi ve kuralları tamamen göz ardı edildi. Şimdi ortada altından kalkılması pek mümkün olmayan o kadar çok sorun var ki!..

Yerel yöneticiler iktidar partisi mensubu oldukları için, “Gırtlak kırk boğum” misali seslerini çıkaramıyorlar. Ancak sorunların altından kalkmakta da çok ama çok zorlandıkları ayan beyan ortada.

Kentin güvenlik, trafik, temizlik, konut, eğitim ve sağlık sorunları adeta katmerlendi.

                                               ***

Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, bir de Özgür Suriye Ordusu militanlarını kamplarda eğitip, hadi git gündüzleri Esad’a karşı savaş, akşamları geri gel dedik. Muhaliflerin Gaziantep’te üs kurmasına zemin hazırlayıp, kol kanat gerdik. Esad muhaliflerinin Gaziantep’in göbeğinde toplantı yapıp, strateji geliştirmesine çanak tuttuk. Ve de Suriye Kürtler’i güçleneceğine bizim sünni teröristler güçlensin diye IŞİD’ e de kucak açtık. Kafa koparan, insan kesen, eli kanlı İslamcı teröristleri kendimizden saydık.

Ve... Kendimizi tarafı olmadığımız bir savaşın tam ortasında bulduk.

                                               ***

Bir Suriyeli sığınmacının, “Biz Esad yönetiminde çok rahat ve mutluyduk, ama nedendir bilmiyoruz, sizin Başbakan (Tayyip Erdoğn) onun gitmesini istediği için, Suriye’deki savaş bu boyutlara geldi. Neden Esad’ın gitmesini bu kadar istiyor onu da anlamıyoruz” şeklindeki sözleri bize bir şeyler anlatmalı.

                                   ***

Türkiye’nin yanlış Suriye politikası, Türkiye’nin sınır kentlerini ne yazık ki yalnızca yaşanmaz hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda birer terör yuvası ve güvensiz bölgeleryarattı.

Kim ne derse desin!

Bugün gelinen nokta çok sıkıntılı ve tatsız.

 

 

 

 

Gaziantep artık bir terör kenti!