‘En güzel kadın hayatı özgür yaşayan kadındır’

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

 Kadın kadındır, çiçek babandır

Dünya Kadınlar Günü’nde en çok hoşuma giden slogan bu oldu.

Kadınlar bu pankartı taşıyordu ellerinde…

En beğendiğim ve en anlamlı erkek mesajı ise şöyleydi:

Benim için kadın özgürlüğü her şeyden daha önemlidir. En güzel kadın, hayatı özgür yaşayan kadındır.Hiçbir çirkinlik, köle kadınla ve tahakkümcü erkekle birleşmek bütünleşmekten daha alçak ve iğrenç olamaz. Yine hiçbir birlik ve bütünlük, özgür kadınla ve tahakkümü yenmiş erkeklikle yaşamaktan daha değerli güzel ve doğru olamaz.”

Ve şöyle devam ediyordu o erkek:

Erkeklere güvenmeyin. Erkek dogmatiğini yıkın. Kadınlığınıza güvenin. Eşitlik ve özgürlük kadın meselesiyle sağlanır. Bu nedenle bizim devrimimiz kadın devrimidir.”

                                                               ***

HDP’de kadın hareketinin bu kadar mesafe alabilmesinde ve Türkiye siyasetine örnek olmasının arkasında kuşkusuz, Abdullah Öcalan’ın kadına verdiği destek yatıyor.

HDP’de kadın AKP’deki el kaldıran, uslu kadın pozisyonunda değil.

Orada durum farklı. Her ne kadar diğer klasik partiler içerisinde kadına en çok yer veren parti AKP ise de insanın oradaki kadın olmak pek de içine sinmiyor.

                                                               ***

Ama, HDP’de kadınlar, kadın kimlikleriyle siyaset yapıyorlar, etkinler, karar mekanizmalarında kadını en iyi şekilde temsil ediyorlar.

Görüştüğüm kaç kadın, parti içindeki bu gücün kaynağının Abdullah Öcalan’ın kadın hareketine verdiği destek olduğunu ifade ederken,  Öcalan, Kadının benden büyük güç aldığını biliyorum ve kendimi de sizin çözüm yoldaşınız olarak tanımlıyorum. 5 bin yıllık erkek egemen kültür, tecavüzcü kültürdür. 9 bin yıllık çökmüş olan kadın gerçeğini özgür kadın olarak ayağa kaldırmaya çalışıyoruz.

Bu nedenle tüm müzakere çalışmamızın özü, çiçeği kadın çalışmasıdır.Çünkü kadın sorunu kültürel, siyasal, ekonomik ve sosyolojik bir sorundur. Devletle de benim diyalogum kadın özgürlüğü lehine demokratik toplum projesini demokratik devletle buluşturmak üzeredir  vurgusu yapıyor.

                                                               ***

Öcalan’ın Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kobani kadınlarına gönderdiği mesajın altı çizilecek çok yeri var…

                                                               ***

Öcalan kadının kendi kimliği olması gerektiğine dikkat çektiği mesajında, “Kadın kocasının eşi, babasının kızı ya da abisinin kız kardeşi değildir, olmamalıdır. Kadın kendisi olmak durumundadır.Bunun formülü tutkuyla çalışmaktır, yoğunlaşmaktır, karanlığı aydınlatmaktır” diyor.

Aşktan bahsediyor Öcalan ve diyor ki: “Ben aşkı, sevgiyi, aileyi inkâr etmiyorum. Bunlara bağlılık soylu bir bağlılıktır, ama özgür bir yaşam olmadan bunların bir anlamı yoktur. Benim bahsettiğim sosyal bir aşk, toplumsal bir aşktır.”

                                                               ***

Öcalan mesajında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadına yönelik yaklaşımına da vurgu yapıyor. “Recep Tayyip Erdoğan, 3 çocuk, erken evlilik diyor. O da bilinçli olarak söylüyor, ben de bilinçli olarak söylüyorum. İki anlayış çatışıyor.Bakalım o mu kazanır, biz mi kazanırız göreceğiz.Benim buradaki Demokratik Çözüm başlıklarımda da kadın özgürlüğü birinci maddedir. Anlamıyorlar. ‘Bunun demokratik çözümle ne alakası var’ diyorlar.

“Ben net konuşuyorum. Kadın özgürlüğünün demokratik çözüm ile ilişkisi nettir. Daha önce de söyledim, bu kadar kadının öldürüldüğü bir ülkede, ben bu devlete üye olmam. Çözüm; kadının eşitlik, özgürlük hukukuyla beraber olur. Kadın hukuku-özgürlük hukuku benim için esastır.”

                                                               ***

Kürt hareketinin geldiği noktada kadınların payını, “30 yıldır en önemli destekçilerim kadın arkadaşlardır” şeklindevurguladıktan sonra, “Benim kadınla diyalogum, sözleşmem önemlidir. Siz kadının toplumsal sözleşmesini geliştireceksiniz. Kadın cinayetlerinden tutalım da kadın sünneti, tecavüz ve benzeri hepsine karşı mücadele veren bir sözleşme olmalı  diyor.

                                                               ***

Şimdiye kadar okuduğum en anlamlı erkek mesajıydı, sizlerle paylaşmak istedim. Umarım bundan ders çıkaranlar olur.

 

 

 

 

 

 

‘En güzel kadın hayatı özgür yaşayan kadındır’