Belçika'dan sevgiler, selamlar.

YAYINLAMA: 24 Ekim 2015 / 20.00 | GÜNCELLEME: 24 Ekim 2015 / 20.00

Avrupa'nın ve de Belçika'nın Başkent'i Brüksel'e THY ile uçtum. Yolculuğum sanat üzerine... Geçen yıl tam da bugünlerde Paris Trabzonlular Derneği Başkanı değerli arkadaşım Bülent Cumur'un daveti üzerine Fransa'nın Başkent'i Paris'te sergi açmıştım.

Bu kez Brüksel'de karikatür sergisi açmak nasipte varmış.
Brüksel Belçika'nın başkenti, ama çizgi romanın da başkenti ayrıca... Geçen yıl yazmıştım, çizgi roman Kahraman'ı Ten Ten  Belçikalı ünlü çizer Herge'nin çizgileriyle yarattığı bir kahraman... Hem de dünya çapında bir kahraman... Belçika'da çizerlere büyük saygı gösteriliyor. Hemen hepsi için özel müzeler düzenlenmiş.

Herge için düzenlenen çağdaş müzeyi hayranlıkla gezmiştim. Müzeciliğin ne olup-olmadığını anlatan bir mekan yapmışlar. Herge'nin sanata ilk adımını attığı yıldan itibaren kullandığı malzemeler, çizimler ve kişisel eşyalara müzede yer verilmiş...
Sanata/sanatçıya saygının en güzel örneği...
Keşke biz de böyle örnekler yapabilsek... Hangi ilimizde böylesi müzeler var? O kente san'atıyla ün kazandırmış, adıyla birlikte, doğup büyüdüğü kentin adını taşımış nice sanatçımız var ama, hangisine vefa borcu ödenmiş?

Vefanın boy atmadığı yerler, sanatçılar için gurbet olur hep. Göçmen kuş örneği ısındığı iklimlere, kentlere kanat açar, uçar giderler. Ülkemizin bu konuda çok örnekleri var maalesef. Oysa sanatçı doğup büyüdüğü toprağa, soluduğu havaya duyduğu vefa borcunu san'atıyla herkesten önce öder, ama kimilerin/yöneticilerin bu konudaki duyarlılıkları iflas etmiş günümüzde ne yazık ki... Adları anılmaz, yaşadıkları sorulmaz... Bir garip, unutulmuşluğa terk edilmişlerdir yaşamlarında.
                             ****
Brüksel'e bu kez daha farklı heyecanlarla uçtum. Yurt dışında ikinci sergimi değerli arkadaşım Adnan Kotaoğlu'nun bir yıldır sürdürdüğü bitmez tükenmez  çabaları sonucu gerçekleşmiş olacak... NARSANAT ile Charlier Museum'un ortaklaşa düzenledikleri sergimde 47'si sanatsal endişelerle çizdiğim karikatürüm yer alıyor. Ayrıca bir sürpriz olsun diye TRABZONSPOR'umuzun bir dönem kalesini koruyan Belçikalı ünlü kaleci j.M.Pfaff ile Teknik Direktör Liekens'in birer karikatürü var. Her iki değerli spor adamını sergimde ağırlama mutluluğu yaşayacağım.
***
Belçika'ya bu dördüncü gelişim... Herşey yerli yerinde... Saat gibi işleyen bir toplumsal yaşam var. Brüksel'de trafik belli bir düzen içinde, yakınmasız yaşanıyor. Çünkü, yanlış yapan, hata yapan fena halde yanıyor. Yanlış anlamayınız, cebi yanıyor. Trafikte bir kural ihlali 2 bin avro ceza getiriyor. Üstelik mahkemesi de var işin... Bitmedi, sürücü ehliyetinizi de mahkeme bir süre kullanmaktan sizi alıkoyuyor. Gelin de bu konuda Türkiye ile Belçika arasında karşılaştırma yapınız. Neyse, bu konuya daha sonra geniş şekilde değineceğim.
***
Karikatür sergimin açılış tarihi: 29 Ekim 2015... Anlamlı bir gün... Cumhuriyetimizin kuruluş günü... Böyle bir günde önce ülkemi dış bir ülkede  sanatsal anlamda tanıtma görevimi sanatçı olarak yapmakla mutluluk duyuyorum. Tabii ki Trabzonlu bir sanatçı olarak da...
Belçika izlenimlerimi devam edeceğim.

 

Belçika'dan sevgiler, selamlar.