Yeni yılın eşiğinde...

YAYINLAMA: 31 Aralık 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 31 Aralık 2016 / 20.00

Yeni bir yılı karşılarken nasıl bir ruh haleti/durumu içinde olduğunuzu merak ediyorum. Kişisel düşüncelerden/duygulardan arınmış olarak geleceğe bakabiliyor muyuz? Kişisel duyguların bencillik sevdalanmalarına kapılmamak; her kişi için erdemdir bunu bilenler için.
Yeni yılların hep yeni başlangıçlar olduğunu bilmek gerekiyor öncelikle.
Yeni başlangıçlar için de; öncelikle beyinsel hazırlık olarak yeni yeni planların yapılması gerekir bilenler için...
"Kuru kuruya sevdalık olmaz" diyenler; belli ki de böylesi durumları yaşadıklarından böyle söylemişlerdir, ne bilelim...
İnsanoğlu kurulur bir saat değil ki, belli zamanlarda kurulup kurulup yaşama her zamanki ritmi ile devam etsin. Ne ki, yaşam sürecinde edindiği bilgiler/deneyimler ışığında kendine yol arar. Rota çizer kendine...
Çıkışlar yapar, hedeflediği sonuçlar için finişe kalkar.
Ama bu hep edindiği/kazandığı deneyimlerin ışığında olur. Ya da başkalarının önerilerini dikkate alarak başarıyı yakalamaya çalışır.
İşte, yeni yılların böyle başlangıçlar için insanın kendini yenilemesi, yeni bir "Bismillah çekmesi..." durumunda kendine gelmesi, kendini yeniden eksiği ve fazlasıyla keşfetmesi' bulunmaz bir fırsat, bulunmaz bir şanstır bilenler ve değerlendirenler için...
Ne mi yapabilir insan?
Öncelikle, insan özeleştiri yapabiliyorsa böyle bir şansı yakalayabilir demek...
Bunu yapabilmek erdemdir her insan için...
Diyelim ki; böyle bir demokrat kimlikle kendinizi yargılayabiliyorsunuz. O zaman şu soruyu sorabiliyor musunuz kendinize: "Ben, bugüne değin olan yaşamımda aileme, çevreme ve ülkeme karşı görevlerimi hakkıyla yerine getirebildim mi? "
Böylesine kapsamlı bir sorunu yanıtının "dört başı mamur" olacağını kimlerden bekleyebiliriz ki? Günümüz insanının önüne gelen binbir sorunun yanıtlanması/karşılanması "her babayiğidin harcı değil" ise; o zaman "ideal insan" formunu yakalamak/yaşamak da kolay değil elbet.
Ancak, yine de sorunları karşılama, çözüme kavuşturma azminin varlığı; geçerli ve vazgeçilmez bir koşuldur herkes için...
Xxx
Yıllar bizlerin yaşayıp tükettiği zaman dilimleri olma özelliğini hiç yitirmedi.
Yitirmedi ve bu, hep böyle devam edip gidecek.
Bizim için önemli olan; geçen yılları "zarar hanesi"ne yazmamak...
Bu bakımdan, yeni yılları her zaman iyimser bir havada umutlarla ve kararlı karşılama gibi bir yaşama azmini benliğimize ilk günden nakşetmeliyiz/yazmalıyız.
Bu, yaşamımızı erdemleştirme/anlamlaştırma kavgamız olmalı hepimize.
Bu duygulara, yeni yılımız 2017'nin dünyamıza, ülkemize ve insanlığa barış, mutluluk, refah ve esenlikler getirmesini diliyorum.

Yeni yılın eşiğinde...