HATTİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yaşadığımız topraklar üzerinde bir durup düşünmemiz gerekir.Burada bizden evvel kimler yaşadı, ve neler yaptılar?Bir çok tarih kitaplarında Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşayan ve günümüze kadar kaybolmamış bulguları bulunan medeniyetlerin en eskisi olarakHattiuygarlığı kabul edilir. Ancak son yıllarda bir çobanın tesadüfen bulduğu Göbeklitepe’deki kalıntılardan Hatti’den evvel de Anadolu’da uygarlık var olduğu söylenmekte. Bunların hepsini kabul etmemiz gerekir. Çünküaksini söylemek ve kanıtlamak bence imkansız olduğunu düşünmekteyim.

Fakat aklıma hep şu soru gelmekte: Neden Anadolu’da asırlarca önce çeşitli medeniyetler yaşamış veizlerini bırakıp yok olmuşlar? Mutlaka bu medeniyetlerin birçok özel günleri olduğunu, hatta özel inançları olduğunu bilmekteyiz.
Bereket tanrıçası, doğa güçlerini elinde tutan tanrılar, Savaş ve Barış için ayrı tanrıları olduğunu düşünmekteyim.Anadolu’da tarım ve buna bağlı mahsulün daha verimli olması için tanrılar adadıkları muhakkaktır.
Hatti’lerden sonra Anadolu’da yaşayan Hititlerde bir evvelki medeniyette bulunan tanrıların izlerini görmekteyiz. Bir elinde üzüm salkımı, diğer elinde yaşam anahtar sembolünü, kabartmalardan hatırlamaktayız. Bu kültüründe Anadolu’nun öz değerleri olduğunu inkar edemeyiz.

Anadolu’da Hatti’den sonra yaşayan kültür kalıntıları içinde, Hitit’lerin yazıtlarında Hatti’den ve onların kültüründen bahsederler. O değerleri yok saymadan, kendi kültürlerinide yaşatarak bahsederler. Burası Anadolu, yani dolu dolu medeniyetlerin beşiği olduğunu kabul etmemiz gerekir.
Kimler yaşamamış ki bu topraklarda bir düşünün…Sümer’liler, Akad‘lılar, Kalde’liler, Elam’lılar yaşamış ve iz bırakmışlar.
Anadolu zaman zaman istilaya uğramış. Hem Balkanlardan hem de güneyden gelmişler Anadolu’ya. Roma’lılar yüz yıllarca bu topraklarda yaşamışlar, medeniyetlerini taşımışlar bu topraklara. Kültür kalıntıları bırakmışlar yaşadıkları mekanlarda.
Meryem Ana bu topraklarda yaşamış ve ihtimal Hazret-i İsa da bu topraklarda dünyaya geldiğine inanmaktayım.İsa’nın vefatından sonra, ona ilk inananların da gelip yaşadıkları yer, Anadolu.

Hatta Havari Nicholas, bir başka deyişle SantaClaus, aslen Antalya DEMRE ‘de yaşadığı söylenir.Şimdi biz bu konunun aksini söyleyip, bunun gerçek olmadığını ispat edebilme imkanımız varmı?
Olmadığına inanmaktayım. Anadolu’da hıristiyanlığın ilk kiliselerinin yapıldığıda bir gerçektir. Bunu inkar etmemiz mümkün değildir. Anadolu’nun içinde yüzyıllarca kiliselerin yaşadığı da bir başka gerçek. Asithane’deRoma’lılar tarafından hıristiyanlık tarihi ile aynı zamanda yapılmaya başlanan Ayasofya kilisesi, bunlardan sadece bir örnektir.
Yılbaşından evvelki Cuma hutbesindeki bir cümleye dikkat etmemiz gerekir:

‘’Yeni bir yılın ilk saatlerinin başka kültürlere, başka dünyalara ait yılbaşı eğlenceleriyle israfa dönüştürülmesi ne kadar da düşündürücüdür. Sevap-Günah, Hayır-Şer konularında muhasebe yapılması gereken saatlerin, emek harcamadan zengin olmak arzusuyla kumar, piyango gibi şans oyunlarıyla heba edilmesi ne kadar üzücüdür.’’

Bu topraklarda doğan, yaşayan kültürler hakkında cahilce söylenen sözleri istediğiniz gibi yorabilirsiniz diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

HATTİ