Bilgi Ağacı

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Adem ile Havva hikayesi bir çok kutsal metinde geçer. Hatta Asur kaynaklarında bile bu konudan bahsedildiği rivayet ediliyor. Adem ile Havva yasak ağacın meyvesinden yerler. Yasağa uymadıkları için cennetten kovulurlar. Adem ile Havva bilgi ağacından meyve yedikleri zaman hayatlarındaki ilk düşüşü yaşarlar. Bu düşüşle cenneti kaybederler. Bu düşüşle ölümsüzlüğü kaybederler. Bu düşüşle sonsuzluğu kaybederler. Bu düşüşle irtibatı kaybederler.
Bu olaydaki en önemli şey zihnin ortaya çıkmasıdır. Bilgi ağacından meyve yemek zihni ortaya çıkarmıştır. Bilgi kadar tehlikeli bir şey yoktur. Zihin yaratılınca bilgi ortaya çıktı. Bilgi cehennemi, ölümü, kötülüğü ortaya çıkardı.
Zihninizden bütün bilgiyi çıkarın. Ortada ne kalır biliyor musunuz? Saf bilinç kalır. Tertemiz bilinç kalır. Adem’in cennetteki bilinci ortaya çıkar. Aslında bilgi Adem’in bilincini kirletmiştir. Saf bilinç ortaya çıktığında yeniden cennettesindir. İnsanlar hep geçmişe özlem duyarlar. Çünkü Adem hep cennete özlem duydu. Hep geçmişe özlem duydu. İşte sizin geçmişe özlem duymanız Adem’den size miras kaldı. Bir deliye bakın, bilgi yok olmuş. Hiçbir şey bilmiyor. Ve çok mutlu… Çünkü saf bilinçte keder, üzüntü, acı yoktur. Saf bilinç cennetin bilincidir.
Bilgi yüklü bilinç ise dünyadaki insanların bilincidir. Ne kadar çok şey biliyorsan o kadar çok korkarsın. Maya takvimine göre kıyamet kopacak diye binlerce, milyonlarca insan tedirgin oldu. Tedirgin eden şey bilgi idi. Bildiğin için çalıyorsun. Bildiğin için savaşıyorsun. Bildiğin için kaygılısın. Hepiniz gelecek kaygısı yaşıyorsunuz. Siz bir kedinin gelecek kaygısı yaşadığını gördünüz mü? Siz bir elma ağacının ölüm korkusu yaşadığına şahit oldunuz mu?
Öleceğini bilen tek varlık insandır. Bildiğin için korkuyorsun. Eğer bilmemiş olsaydın sen de ölüm karşısında korkunun bir gramı olmazdı. Çocuklar bilmez, onlarda hala saf bilinç vardır. İşte o saf bilinci zamanla kirletiriz bilgi ile.
Adem cennette hiçbir şey bilmiyordu. Ona bilmediği şeyleri öğretti Allah. Çocuklar cennetliktir. Deliler cennetliktir. Saf insanlar cennetliktir. Çünkü bunlar saf bilince sahiptirler.
Ünlü Alman filozofu Nietzsche çok şey biliyordu. En sonunda aklını yitirdi. Bir koyunu kesmek için yatırırsınız ama o hiçbir şey hissetmez. O koyunun yerine bir insanı yatırsak ne yapar sizce? Ortalığı velveleye verir. Çünkü insan biliyor, koyun bilmiyor. Sadece bıçak kesince azıcık acı hisseder hayvan.
Bilgi ateş gibidir. Bilinçsizce kullanıldığında kişiye zarar verir. Ama aynı bilgi bilinçli kullanıldığında insanın en büyük yardımcısıdır. Yaşadığınız bütün acıların, sıkıntıların, kederlerin altında bilginiz var.
Eşi öldü diye gözyaşı döken bir köpek yoktur. Yarın benim halim ne olacak diye ağlayan bir leyleğe rastlayamazsınız. İçinizdeki bütün bilgiyi kusun, atın ve saf bilince ulaşın. İşte o zaman bir ermiş, bir derviş, bir aydınlamış insan olabilirsiniz.

Bilgi Ağacı