BEYİN

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Siz ne derseniz deyin devlet işi yoğurt yemeğe benzemez. Devlet işi bir mantık ister, çünkü her ne kadar iktidar sahibi olsanız olun, muktedir olmak başka bir haslet ister. Dün savunduğunuz bir tezin bugün tam aksini savunamazsınız. Toplum balık beyinli değil, hele kuş beyinli hiç değildir. İnsan beyni düşünen bir organdır. İnsan beyni sorgulayan bir organdır. İnsan beyni doğru ile yanlışı ayıran bir organdır. İnsan beyni beyaz ile siyahı ayırt edebilen bir organdır. İnsan beyni tatlı ile acıyı ayırt edebilecek güçtedir.
İnsan beyni gürültü ile müziği ayırt edebilen bir organdır. İnsan beyni soğuk ile sıcağı tefrik edebilen bir organdır. İnsan beyni hissiyatı analiz edebilen bir yetenektedir. İnsan beyni bulgular içinde analiz edebilen bir organdır. Eskilerin tabiri ile idrak edebilen bir sisteme sahiptir. İnsan beyni vücuttaki oluşan enerjinin büyük bir bölümünü kullanan bir organdır.
Tıp son 100 senede o kadar çok gelişti ki; insan vücudundaki bazı organların bile nakillerini başarabildi. Bir çok organ nakli gerçekleştirilmiş, ancak beyin nakli bugüne kadar yapılamamıştır. Birçok hastalığın nedenleri üzerinde çalışıp, çözümleri üzerinde büyük mesafeler kaydetmiş olduğunu görmekteyiz. Bilim adamları araştırma ve geliştirme üzerinde ülke bütçesinden büyük bir pay alarak, buluşları insanlık yararına sunmaktadırlar. Buluşların hepsinin adlarına, konu ile çalışan insanların ismi konulmakta. Bunların içinde bir adet TÜRK aramak kanımca hoş bir sedadan öte olmasa gerek. Nedeni açık ve acı, çünkü ülkem içinde kısıtlı bütçelerle araştırma kurumları ayakta kalma mücadelesi vermekte olduklarını izlemekteyim.
Beyin, nesillerle gelişim gösterir ve genetik tekamüle açık olduğunu bilim adamları söylerler. Bir kaç nesil gelişmemiş bir beyin nasıl araştırma ve geliştirme üzerine proje üretip çalışır, bunu tahayyül bile edemiyorum. Geçenlerde bir önemli ve yetkili bir şahıs: “Bizim en çok rahatsız olduğumuz toplum, kültürlü halk” deme cüretinde bulunarak, halkın düşünmeyen, sorgulamayan bir toplum olmasını arzu etmesidir.
Genelde hür fikirlerini toplumla paylaşan, toplumu aydınlatmaya çalışan düşünürler ve aydın halkın etkisini ortadan kaldırmanın tek yolu, onları toplumdan tecrit etmek olduğunu biliriz. Açık bir şekilde insanların beynini kullanmalarının engellenmesi, yöneticilerin istediği en önemli hususturdiye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

BEYİN