Hey! Orada mısın?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Ünlü Zen ustası Obaku, her sabah uyandığında ilk iş olarak “Obaku, hala orada mısın?” diye sorarmış.
Öğrencileri “Yabancı birisi sizin böyle davrandığınızı görse delirdiğinizi sanacak. Neden böyle yapıyorsunuz Efendim” diye sorarlarmış.
Obaku “Çünkü gece tümünü unutuyorum. Hiçbir düş görmüyorum. Hiçbir şeye sahip olmayan sessiz bir beynim var. Uykudan uyandığım zaman Obaku’nun hala burada olup olmadığını kendime anımsatmam lazım. Bunu kime sorabilirim? Tabi ki sadece kendime… ‘Obaku, hala orada mısın?’ diye sorabilirim” dermiş.
Sonra da kendi kendine “Evet efendim” diye cevap verirmiş. Hayatta en çok ihmal ettiğimiz kişiyi biliyor musunuz? Anneniz, babanız, kardeşiniz, çocuğunuz ya da eşiniz değil. Hayatta en çok ihmal ettiğiniz kişi kendinizsiniz. Kendinizle kaç defa konuştunuz? Kendinizi mutlu etmek için neler yaptınız? Özünüze bir şey sordunuz mu? Bir çok insan kendi özü ile düşman... Kendinden nefret ediyor.
Kendi özünüze, “Hey! Ahmet orada mısın?” diye sorun. Çevrenizdeki insanların bakışına aldırmadan “Evet efendim” diye cevap verin. Eğer bu diyaloğu başarabilirseniz bundan sonra derin bir sessizliğin içinizi kapladığını göreceksiniz.
Bu sessizlik özünüzün size cevabıdır. Takdir edildiğinizin, sevildiğinizin, önemsendiğinizin bir belirtisidir. İçinizde bahar çiçekleri tomurcuklanır. Huzur esintileri her tarafı kaplar.
İçinize müthiş bir yaşam enerjisi dolar. Huzuru, mutluluğu çok uzaklarda arayan insan gafildir. Sen kendi özüne seslen, bak bakalım neler oluyor. “Hey! Hayrettin, orada mısın?” “Evet efendim”. Bu kadar basit ama içten olmalı. Duvarla konuşmuyorsun kendi özünle konuşuyorsun.

Hey! Orada mısın?