Hemen Bırak

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Buda bir kaç öğrencisi ile beraber oturuyordu. Gülerek birisi elinde çiçeklerle Buda’nın yanına geldi. Buda çiçeklere baktı ve adama: “Onu bırak” dedi.
Bunun üzerine adam sol elindeki çiçekleri bıraktı. Buda yine “Onu bırak” dedi. Adam bu sefer de sağ elindeki çiçekleri de bıraktı.
Buda yüksek sesle gülerek “Onu bırak” dedi. Şimdi bırakacak bir şey kalmamıştı. Adam şaşkın bir şekilde sağına soluna baktı. Acaba ne yapması gerekiyordu? Bu sırada Buda’nın baş müridi Ananda “Buda hiçbir zaman çiçekleri kastetmedi. Çiçekleri bırakmakla hiçbir şey olmaz. Neden kendini bırakmıyorsun?” dedi.
Adam durumu anladı ve kendini Buda’nın ayaklarının dibine bıraktı. Sarayına hiç geri dönmedi. Çünkü kendisi bir kraldı. Kralın veziri geldi ve “Kralım lütfen saraya geri dönün. Eğer krallıktan feragat etmek istiyorsanız bize biraz zaman tanıyın. Şimdi her şey karıştı. Her şeyin düzene girmesi için zamana ihtiyacımız var. Bize o zamanı tanıyın. Karınız, çocuklarınız ve bütün halk sizi bekliyor. Bu acele neden?” dedi.
Eski kral, yeni mürit “Anladığında, o her zaman bir kerededir. Anlamazsan, o hep ertelenir” dedi.
İnsanlarda hep bir erteleme hastalığı var. Hayattaki en büyük hile “yarın yapacağımdır”.
Her şeyi ertelersin. Sigara içiyorsun. Kendine ve çevrendeki insanlara “sigarayı yavaş yavaş azaltacağım ve bırakacağım” dersin. Bu mantıkla hiçbir zaman bırakamazsın.
Kendini değiştirmen gerekiyordur ama sen yine “Yavaş yavaş değişeceğim” diye kendini kandırırsın.
Öfkeni, kızgınlığını neden yavaş yavaş bırakmayı düşünüyorsun? Bir şeyi yavaş yavaş bırakmayı düşünürsen, onu deneyimlemeye devam edersin. Deneyimlediğin bir şeyi nasıl bırakacaksın?
Bir şeyin zararlı olduğunu biliyorsan neden kademeli bırakasın?
Neden hemen bırakmıyorsun?
Birine öfke duyduğunda onu hemen boşaltırsın, ama bir başkasına sevgi duyduğunda onu göstermezsin ve ertelersin. Çünkü şunu çok iyi biliyorsun ki ertelersen o asla yapılmaz. Ertelemek bir hiledir.
Birisini seviyorsan hemen git söyle.
Sen bir çok şeyi ertelesen de zamanı erteleyemiyorsun.
Gençliği erteleyemiyorsun.
Mevsimleri erteleyemiyorsun.
Sağlığı erteleyemiyorsun.
Yapman gerekiyorsa yap. Uyuman gerekiyorsa uyu. Yemen gerekiyorsa ye. Sevmen gerekiyorsa sev. Bırakman gerekiyorsa bırak, ama asla erteleme.

Hemen Bırak