Empati kur

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir gün Üstad Motti nehirde müritleri ile beraber tekne gezintisi yapıyordu. Tam o sırada karşı kıyıda balıkçılar birini dövmeye başladılar. Üstad teknede acı ile kıvranmaya başladı. Ağlıyordu ve gözlerinden yaşlar dökülüyordu.
“Beni dövmeyin. Bana vurmayın” diye bağırıyordu.
Müritleri şaşırmıştı. Neler olduğunu anlamaya çalışıyorlardı. “Seni kim dövüyor, efendim? Delirdin mi? Ne yapıyorsun?” dediler.
Üstad Motti: “Bakın! Karşı kıyıda beni dövüyorlar” dedi. Karşı kıyıya bakınca balıkçıların bir adamı dövdüğünü gördüler.
Üstad Motti: “Sırtımı açın bakın” dedi. Sırtını açıp baktıklarında üstadın sırtı dayak izleri taşıyordu. Sırtında yara izleri vardı ve kanıyordu. Müritleri gördüklerine inanamadılar. Müritler alelacele karşı kıyıya geçip dayak yiyen adamın sırtına baktılar. Adamın sırtında da aynı izler vardı.
Hayatta hissedilmeyen tek acı başkalarının çektiği acıdır. Usta, empati kurar. Usta, senin gibi acı çeker. Empati, karşıdaki insanın, canlının, varlığın hissettiği acıyı hissedebilme yetisidir. Yüzde yüz aynı şekilde hissedemezsin ama hissetmeye çalışırsın. Acı çeken birisine “oh olsun” demek sadece egonu tatmin eder.
İnsanlığın en büyük kaybı empati kurmayı bilmemesidir.
Eğer bir damla gözyaşı yüreğinize damlamıyorsa, bir feryat içinizi parçalamıyorsa, bir inleme sizi ötelere götürmüyorsa, insanlığınızı sorgulayın.
Hayatta empati kurabilen tek varlık insandır. Katil, cani, hırsız, yalancı, sahtekar kişiler empati kuramazlar. Onlar her şeyi hak ettiklerini düşünürler. Onlar karşılarındaki insanlara bir eşyaymış gibi bakarlar. Diğer insanları nesneleştirirler.
Bir eşyayı kolayca kırarsınız, değil mi? İşte karşınızdaki insanı bir eşya gibi görmeye başladığınız andan itibaren ona karşı empati kuramazsınız.
Amasız, fakatsız insanlarla empati kurabiliyor musunuz?
Herkes kendi akrabası, kendi milleti, kendi dindaşı, kendi partilisi ile empati kurabilir.
Önemli olan dini, dili, ırkı, milleti, rengi ne olursa olsun diğer insanlarla, canlılarla empati kurabilmektir.
İnsanlığın doruk noktası empati kurabilmektir.
Bir kedi ile empati kur ona işkence etme.
Bir çiçekle empati kur dalından koparma.
Bir kelebekle empati kur kanadını kırma.
Bir ağaçla empati kur dalını kesme.
Unutma onlar olmazsa sen de olmazsın.
Hepsinden önemlisi kendinle empati kur. İçine odaklan. İçindeki çocuğa git. Onu anla, ona dokun, onu sev. Onun acılarını paylaş.
Gerçek empati insanın kendi geçmişiyle kurduğu empatidir.
Kendini seven herkesi sever.
Kendinden nefret eden herkesten nefret eder.

Empati kur