O an karar verecek

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir mürit, ünlü Zen üstatlarından Lin Chi’ye şöyle demiş: “Üstat, eğer birisi gelip sana saldırırsa ne yaparsın?”

Üstat Lin Chi, umursuzca omuzlarını silkmiş ve “Bırak gelsin ve bakayım” demiş. “Önceden hazırlanamam çünkü ne olacağını bilmiyorum. O an gülebilirim ya da ağlayabilirim.
Ya da üzerine atlayıp onu etkisiz bir hale getirip dövebilirim. O adamı öldürebilirim. Ya da bu durumdan hiç rahatsız olmayabilirim. Ama şu an ne yapacağımı bilmiyorum.
Hele önce adam gelsin. Olayın sürecine an karar verecek, ben değil. Varoluş, bütün karar verecek, ben değil. Şimdiden ne yapacağımı nasıl söyleyebilirim
?”.

Bir Yunus, bir Mevlana, bir Bayezid zihin yoluyla yaşamaz. Bu insanların bir zihin çerçevesi yoktur. Hiçbir şeye karışmazlar.

Bu ermiş insanlar ne dün üzerine konuşur ne de gelecek hakkında yorum yaparlar.
Bu güzel insanlar sadece bu anı yaşarlar.

Aydınlamış insanlar asla geriye bakmaz. Asla ileriye bakmaz. Asla değerlendirmez. Asla plan yapmaz. An ne getirirse sadece onu yaşarlar. Birisi mi öldü? Onu götürüp mezara gömerler. Ölümü hakkında yorum yapmazlar. Anda her şey bir noktada birleşir. Her şey ortadadır.

Depresyon, panik atak, anksiyete yaşayan insanların çoğu ya dünü ya da yarını yaşarlar. Bir türlü anı yaşamayı başaramazlar.

 Aslında gerçek hazine anda saklıdır. Eğer anı yaşayabilirseniz, anın karar vermesine saygı duyarsanız, sizden mutlu kimse olamaz. Dünü yaşayan insanlar hep dünü düşünerek dünün acılarını bir türlü bırakmazlar. Ya kardeşim artık dünü değiştirme şansın yok.
Yapışma acılara, kederlere, sıkıntılara, ölümlere…

Yarını yaşayan insanlar ise daha doğmamış çocuğa don biçerler. Yarın ne olacağı sizin kontrolünüzde değildir. Hep gelecekle ilgili yorumlar yaparlar. Bu yorumlar hayatı yaşanılmaz hale getirir. Yarını yaşamayı bırakıver.

En değerli zaman andır. Bütün dikkatini ana ver. Anda karar ver. Anda ol. Anda kal. An ne geçmişin yükünü ne de geleceğin korkusunu içinde barındırır.

Anı yaşarsan cimrilik yapıp biriktirmezsin. Anı yaşarsan kimseye kin ve nefret duymazsın. Dün yaşandı ve bitti. Yarın daha gelmedi. Bize düşen içinde bulunduğumuz anı en güzel şekilde değerlendirmektir.

O an karar verecek