Doktor

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Çin imparatoru, Lao Tzu’yu çok severdi. Bir çok şeyi ona danışırdı.
Lao Tzu hayata, olaylara çok farklı açılardan bakan bir insandı. Bir gün imparator sağlık sistemi ile ilgili bir şey danıştı ona.
Lao Tzu “Tıp mesleği tamamen yanlış çalışıyor, merhametli imparatorum” dedi. “Çünkü doktorlar insanların hastalıklarından para kazanıyorlar. Halbuki doktorların insanları iyileştirmesi gerekiyor. Doktorları çelişkili bir pozisyona sokuyorsun”.

Bunun üzerine imparator “Sen ne öneriyorsun” diye sordu. Lao Tzu “Doktorlara, halkı sağlıklı tutması için sadece imparatorun para vermesini öneriyorum. İnsanlar sağlıklarını kaybettiklerinde, hastalandıklarında doktorların alacaklarından, maaşlarından kesinti yapılmalı” dedi.

Doktorların görevi halkı sağlıklı tutmak olmalı. Bu sistem dünyada uygulansa bence de çok güzel neticeler doğurur.
Bu durum sağlık dünyasına bambaşka bir bakış açısı getiriyor. İnsanları belli hekimlere zimmetle, doktor danışanlarına sağlıklı yaşamaları için yardımcı olsun. Onların hastalanmalarını önleyici tedbirler alsın. Sağlıklı kalan kişi başına maaşını alsın. Kaç kişi hastalanmışsa maaşından kesinti yapılsın.

Ama bu kapitalist dünyada bunu uygulamak tabiî ki imkansız. Dünyada en karlı işlerden bir tanesi insan sağlığıdır.

İlaç firmaları insanların hasta olması için dua ediyor. Gıda sektörü zaten hormon, kimyasal ilaçlar ile insanların bir an önce hastalanmasına ve ölmesine davetiye çıkarıyor.

İnsan sağlığının hiçbir önemi yok.
2 yıl önce Çin’e gitmiştim. Çinliler sigara içmeyi sevmiyorlar. Çin’de sigara içme oranları çok düşük. Ama Çin hükümeti ülkede sigara içilmesini teşvik ediyormuş. Sigara reklamları serbest… Para her şeyin önüne geçiyor maalesef.

Doktor