Dünün mağduru bu günün zalimi

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

İnsan çok ilginç bir varlık… İnsanları anlamak dünyanın en zor işidir. Zaman içinde insanlar çok farklı kulvarlarda yarışabiliyorlar.

Bugün mağdur olan, acı çeken bir insan yarın kendisi başkalarına zulmedip, acı çektirebilir mi? Hayat tecrübemiz gösterdi ki çektirebilir.

Askerlik yapanlar bilir. Askerde devrecilik vardır. Alt devre, üst devre ayrımcılığı vardır.
Askere gidersiniz sizden öncekiler hemen sizi ezmeye başlarlar. İtiraz edersiniz yapılan haksızlıklara, ama kimse sizi dinlemez. Hakkınızı savunduğunuzda üst devreler birleşip size temiz bir dayak atarlar.

Aradan birkaç ay geçer. Bu sefer kışlaya yeni erler gelir. Bu sefer siz üst devre olursunuz. Aynı zulmü siz icra edersiniz yeni gelenlere? Mantık şudur; ben çektim onlar da çeksin.

Kadın doğunun bir köyüne gelin gider. Kaynanası kendisine olanca eziyeti eder. Aradan yıllar geçer. Bu sefer kendisi kaynana olur. Aynı işkenceyi kendi gelinine yapar. Mantık aynıdır; ben çektim o da çeksin.

Babanız despot bir adamdır. Yıllarca size acı çektirir. Siz “ben evladıma yanı şekilde davranmam” dersiniz ama yıllar sonra baba olduğunuzda babanızdan gördüğünüz kaba davranışları kendi evlatlarınıza uygularsınız.
Hep bir intikam alma durumu söz konusu. Toplum içinde bu böyle olduğu gibi dışarıda da aynı olaylar yaşanır.

Yahudiler, Nazi Almanya’sında fırınlarda yakıldılar. Yakılan bu Yahudilerin işkence edeceğini, çoluk çocuk demeden adam öldüreceğini hiç hayal edebilir misiniz? Ama İsrail Devleti bunu yapıyor.

Ülkemizde yıllarca laik kesim tarafından ötelenen, eziyet edilen sözde dindar kesimin gücü eline geçirince hukuksuzlukta laik kesimi dahi geride bırakacağını hiç düşünür müydünüz?

İnsanlar ellerine güç geçince canavarlaşır.
Bunun dini, mezhebi, milleti olmaz. Çok az insan ‘bana yapılan bu ayrımcılığı ben başkalarına yapmam’ der ve sözünü tutar.

İslam peygamberi Mekke’den kovulur, izlenir, takip edilir, işkencelere maruz kalır. Ama yıllar sonra muzaffer bir ordu ile Mekke’yi fetheder. Kendisine işkence eden bütün insanları affeder. O peygamberin naifliği, insaniliği ve yüceliğidir. Maalesef onu takip ettiğini söyleyen insancıklar kafa kesmekten, insan yakmaktan geri durmuyorlar.

Hıristiyan alemi de benzer acıları yaşamıştır. Roma döneminde arenalarda aslanlara yem olarak sunulan Hıristiyanlar bir süre sonra gücü ele geçirince Amerika kıtasında Kızılderilileri, Avustralya da Aborjinleri yok etmişlerdir.
Her insan içinde bir canavar besler. Kimi bu canavarı aç, susuz bırakır ve güçsüz düşürür. Kimileri de bu canavarı besler büyütür. Bir insanı tanımak istiyorsanız güçlü, zengin, varlıklı olduğu zamanki davranışlarına bakın.

Dünün mağduru bu günün zalimi