Her şey çok komik

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Zen üstadı Rinzai her sabah uyandığında göbeğinin en derininden bir kahkaha atarak güne başlarmış.
Akşam uykuya geçeceği zaman da yine göbekten derin bir kahkaha atarmış. Öyle coşku ile gülermiş ki bütün tapınak bu sesle inlermiş. Bir çok insan bunun sebebini ömrü boyunca ona hep sormuş.
Ama üstad Rinzai hiç cevap vermemiş. O kahkahalar atmaya devam etmiş.

Rinzai ölüm döşeğindeyken bir öğrencisi ona “Tek bir şey söyle” demiş. “Bütün yaşamın boyunca her sabah ve her akşam niçin gülüyordun? Hiç kimse bunun nedenini bilmiyor. Ne zaman sorsak bize gülerek karşılık verdin ama cevabı söylemedin. Tek sır budur. Lütfen ölmeden önce bize bunu açıklayıver”.

Üstad Rinzai “Dünyanın aptallığına güldüm” demiş. “Sabah güldüm çünkü tekrar güne başlıyordum. Etrafımdaki herkes ve her şey aptaldı, boştu, anlamsızdı. Ve akşam bir günün bu kadar güzel geçmesine güldüm

Hayatta hep güleceksin. Keder, korku, kaygı içinde olmayacaksın. Aslında hayattaki her şey o kadar komik ki ama sen göremiyorsun. Çünkü onun bir parçasısın. O komiklikleri, aptallıkları görmek için dışarıdan bakmak lazım. O komiklik belli bir mesafede olmadan algılanamaz.

Bir komedyen kendi kendini komik bulmaz. Ancak dışarıdan bakanlar komik olduğunu görürler.
Hayatta her şey komik, aptalca ve gülünçtür. Sen ciddiye alıyorsun. Adam bir ömür çalışıyor bir yığın mal, mülk ediniyor ama bir gece ölünce yanında bir çöp bile götüremiyor. Bu komik değil mi? Bu aptalca değil mi? “Neden bana yan baktın” diye insanlarla kavga ediyoruz.

Ergenlik döneminde bir arkadaşımla küsmüştük. O benim kankam idi. Çok samimi idik, ama bu küslük araya girince ayrıldık. Aradan yıllar geçti. Bir gün sokakta karşılaştık ve kucaklaştık. “Hayrettin, biz ne kadar basit düşünmüşüz yahu. Sahi neden küsmüştük birbirimize? Çok komikmişiz ya” demişti.

Bir olayı 10 yıl sonra düşününce çok komik ve aptalca gözükür. Ama ilk zaman biz bunun komikliğini göremeyiz.

Çok koşturup başkan olursunuz. Yıllarınızı ve sağlığınızı verirsiniz. 5-10 yıl başkanlık yaparsınız. Bir gün ansızın seçimi kaybedersiniz ve bütün mevki, makamınız elinizden alınır. Bu durum komik ya da aptalca değil midir?
Çocuğunuz bakkala gitmediği için ona kızıyorsunuz. Onun kalbini kırıyorsunuz. Bir bakkal meselesi için kalp kırmak komik ya da aptalca değil mi?

Kavga etmek, kıskanmak, dedikodu yapmak aslında o kadar komik ve aptalca şeyler ki gülüp geçeceksiniz.

Cengiz Han, 50 milyon insanın kanı üzerine bir imparatorluk kurmuş ve ölünce onu terk etmek zorunda kalmış. Sonucu sıfır olan çabalar komik ve aptalca değil mi?
Karı, koca sabahtan akşama kadar dırdır birbirlerini yiyorlar. Kardeşim geçinemiyorsanız insan gibi ayrılın.
Bu durum komik ya da aptalca değil mi?
Lütfen hayatı ciddiye almayın.
Hayatın neresinden tutsanız komiklikte elinizde kalır.
Komik hayatı siz de komik yaşayın. Hayata mizahla bakmak olgun insan olmanın en önemli koşullarından birisidir.
Siz hayatı ciddiye alırsanız o sizin yedi sülalenizle alay eder, dalga geçer, komedi filmi çeker.

Her şey çok komik