Koşulsuz Şefkat

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Mistik Koju akşam evinde bir koltuğa uzanmış dua okuyordu. Kendini okuduğu duaların manevi havasına kaptırmıştı ki içeri elinde keskin kılıçlı bir hırsız dalıverdi. Mistik Koju’nun ya canını ya da malını alacaktı. Mistik Koju hiç istifini bozmadan “Dikkatimi dağıtma, ibadetimi bozma. Şu karşı çekmecede para var, onları alabilirsin” dedi. Daha sonra duasını mırıldanmaya devam etti.

Bir süre sonra durdu ve “Paraların hepsini alma. Yarın, borçlarımın bir kısmını ödemem lazım” dedi. Hırsız paranın büyük bir kısmını aldı. Tam evden çıkacaktı ki Mistik Koju “Birisi sana bir şey verdiğinde teşekkür etmelisin” dedi. Hırsız Koju’ya teşekkür ederek evden ayrıldı.

Aradan birkaç hafta geçmişti ki hırsız emniyet görevlileri tarafından yakalandı. Hırsız, Mistik Koju’nun evinden para çaldığını da itiraf etti. Görevliler Mistik Koju’nun ifadesini almak için yanına geldiler. Mistik Koju “Bu adam, bana göre hırsız değildir. Çünkü o parayı ona ben verdim. O da bana teşekkür etti” dedi. Bu ifade karşısında hırsız çok utandı. Hırsız hapse gönderildi ve yıllarca cezasını çekti.

Hapisten çıkan hırsız hemen Mistik Koju’nun huzuruna geldi ve ayaklarına kapandı. “Efendim, lütfen beni öğrenciniz olarak kabul edin” diye ricada bulundu. Ve o günden sonra Kaju’nun öğrencisi oldu, bütün kötü alışkanlıklarını bıraktı.
Merhametiniz koşulsuz olmalı, sevginiz koşulsuz olmalı.

Eğer sevginiz ve merhametiniz koşulsuz olursa, ancak o zaman bir anlam kazanabilir. Kendi sevdiklerinize merhamet gösterirsiniz. Bu olağan, basit merhameti herkes gösterir.
Önemli olan sevmediklerinize, düşmanlarınıza, hırsızlara, arsızlara da aynı sevgi ve merhamet ile yaklaşmaktır.

Bir gün İslam peygamberi arkadaşları ile sohbet etmektedir. O anda yanlarından bir cenaze geçer. İslam peygamberi hemen ayağa kalkar ve cenazeden tarafa döner. Yanında bulunan arkadaşları “Ey Allah’ın resulü, o bir Yahudi’nin cenazesidir” derler. İslam Peygamberi koşulsuz merhametin gösterildiği en güzel cevabı verir. “Ama o bir insan” der.

Sırf insan olduğu için sevgi ve merhametinizi gösterebiliyor musunuz? Yoksa sadece kendi yandaşlarınıza mı merhametlisiniz, şefkatlisiniz? İnsan-ı kamil olanlar bütün canlılara karşı koşulsuz sevgi, merhamet ve şefkat gösterirler.

Koşulsuz Şefkat