Eğri Oturup

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Evvelden dolmuş olarak çalışan minibüslerde şoförler 9.15 olarak tabir edilen bir şekilde koltuklarına oturur, hem yola bakar hem de binen yolculardan ücret tahsil ederlerdi. O koltuğa oturan araç sürücüleri kendilerini uzay aracı kullandığına inanır , önüne bakmadan araç kullanır, çeşitli acaip davranışlarda bulunur, halk bundan şikayet eder, ancak bu şikayetini nereye iletmesi gerektiğini bilemezlerdi.
Yakın tarihlerde ise bu araçları kullananlar bir ellerinde telefon kimi zaman ileti yazmaya çalışır, kimi zaman telefon bir omuzuna dayalı kafası o omzuna eğilerek hem telefona hakim olmaya hem de konuşmaya çalışıp, aracı sürüşünü yolcular endişe ile izlerler, ancak kime şikayet edeyim, bilemem der yolcular.

Sadece dolmuş sürücüleri mi bu durumda? Hayır, sade vatandaşta bir eli direksiyonda diğer eli ile bir telefonu tutarak kulağında konuşurken, dikkat genelde telefonda konuşulan konuda olmakta ve araç tatlı su sazanı gibi salına salına yolda süzülüp gitmekte. Arkadan gelen araç ise bu duruma isyan eder, önde giden aracı ikaz etmek için kornaya var gücü ile basar. Önde sazan gibi giden araç sürücüsü bu sese tepki verir, direklsiyonu tutan eliyle direksiyonu bırakıp arkadan gelen araca neden korna çalıyorsun der gibi el işaretlerinde bulunur. Araç bu arada direksiyon hakimiyeti olmadığı için kaza geliyorum der gibi olur. Bu şekilde oluşan kazaların sayısı kanımca çok kabarık olduğuna inanırım. Hatta çok sevdiğim bir eczacı dostum Ankara Esenboğa yolunda bir lamba direğine çarparak hayatından olmuştu.

Kimi zaman da hatayı ikaz eden araçlara , direksiyonda telefonla konuşan sürücü oturduğu yerdeki camı indirerek ikaz edene ‘’sana ne, telefonla istediğim gibi konuşurum’’ deme cüretini gösterir.
Bu tür davranışların bir kaç nedeni vardır. Devlete olan güven ve saygı bir şekilde zayıflarsa yurdum insanı yasa ve kurallara ehemmiyet vermez, tarlada traktör kullanır gibi şehir içinde araç kullanırlar.

Bugünlerde trafik suçlarının cezalarını ağırlaştıran kanun meclisten geçti. Bu kanunun etkisi nasıl olur bilmiyorum, ancak buna fazla rağbet olacağına inanmamaktayım. Aracın trafiğe çıkması için önce plakası olması gerekir, o yok. Bahçe harman makinasından bozma bir araç, hem de arka kasası var. Trafikte plakasız yol almakta. Bunun nesine ceza keseceksiniz? Şehir içinde trafikte bir motorlu bisiklete bağlı yanında tekerlekli bir sepet, çöp toplama hurcuna benzer bir araç. Trafikte plakasız yol almakta, trafik buna nasıl müsaade eder ve buna nasıl ceza kesilir? Bunlardan yüzlercesi büyük şehirlerde dolaşmakta.

Kim müsaade eder, nasıl bir önlemle bu araçlar trafikten men edilir? Bunları çözmeden siz telefonla konuşanların cezasını katlasanız ne olur, katlamasanız ne olur?
Eğri oturup doğru konuşalım diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Eğri Oturup