95 yılın ardından

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Hem geçmişe hem de günümüze baktığımızda, birliğin, bütünlüğün kendini en fazla hissettirdiği anlarda başarılı sonuçlara imza atılabilmiştir ancak. Çünkü birlik demek, güvenmek, inanmak, güçlü olmak ve en önemlisi de birlikte başarmak demektir. Ve tarihte bunun en güzel örneklerinden biri Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte rejim değişikliğinin yapılmasıdır.

Bundan yaklaşık bir asır öncesinde, Osmanlı Devleti birinci dünya savaşından yenilerek çıkmış. Bu yüzden İtilaf devletleri tarafından şartları oldukça ağır olan Sevr Antlaşması’nı imzalamaya zorlanmıştı. Bu sayede herhangi bir yabancı devlet, Osmanlı Devleti’nde istediği alana rahatça yayılabilme imkânına kavuşup, orada egemenlik kurabilirdi. İşte tam bu noktada başlar milli mücadele dönemi ve yurt savunması.
Mücadelelerin başarıya ulaşması, yeni bir rejim ve yönetim biçimi ihtiyacını da beraberinde getirmiştir haliyle. Atatürk’ün yeni bir devlet şekli arayışı, Osmanlı Devleti’nin yönetim ve toplum biçimine duyduğu tepkinin sonucunda başlar. Çünkü halkın daha çok söz sahibi olması gereken bir yönetim anlayışını benimsiyordu.

Atatürk, kendisinden önceki yenilikçilerden farklı olduğunu, yaptıklarını yalnızca kanun ve yönetim alanında sınırlandırmamakla gösteren biriydi. Ülkenin köklü bir değişime ihtiyacı olduğu bilinciyle halkı uyandırmaya ve milli egemenlik gibi gelişmiş, önemli bir kavrama ulaşmayı amaçlayan biriydi aynı zamanda.

Din, dil, ırk ayrımı yapılmadan ve biri, diğerini ötekileştirmeden, birlik ve beraberlikle Kurtuluş Savaşı gibi önemli bir başarı elde eden halkımız, bu birlik ve beraberliğini bozmadan, Cumhuriyeti korumalı ve güçlendirmelidir aynı şekilde. Çünkü Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte epey arka planda kalan halk, artık daha fazla sesini duyurabildi ve kısmen de olsa yönetimde söz sahibi olabildi. Egemenliğin tabana kadar yayıldığı dönemin başladığı noktadır aslında.

Bugünlerde kuruluşunun 95. yıldönümü kutlanacak olan Cumhuriyet, 29 Ekim 1923’te ilan edildi. Bu da hem bağımsızlık algısı hem milli egemenlik yolunda atılmış çok önemli bir adım oldu.

95 yılın ardından