RAKAMLAR

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sizde benim gibi bazı rakamları merak ediyorsunuzdur. Ekranlarda insanlar her gün sormakta. ‘’Pazardaki bu fiyatlarla, bu maaşla nasıl yaşanır? ‘’
Doğru bir soru olsa gerek. Eğer insanlar bu maaşla hayatta kalabiliyorlarsa mucize gerçekleşmiş sayılır. Çarşıda, pazarda rakamlara bakılması gerekir. İnsanlar bu rakamlarla yaşamakta. Bir başka deyimle yaşamaya çalışmakta. Birileri ekranlara çıkıp, ‘Laflara inanmayın, ülkede enflasyon falan yok, bunlar manüplasyon’ dediğinde benim yurdum insanı bu sözlere inanmakta. Sonra pazara gittiğinde, gerçeklerle karşılaşmakta. Gelin görün ki hala ekrandaki sözlere inanmakta, pazardaki gerçek rakamları görmemekte israr etmekte.

Hani derler ya hipnotize olmuşlar sanki. Gerçek şu ki aylık enflasyon TÜFE’de yüzde 10.88 ve de yıllık enflasyon 46.15 olarak gerçekleşeceği tahmin edilmekte.
Yani Damat Ferit’in söylediği gibi 19.3 olmayacak. Bu değerler son 15 senenin rekor rakamları. Bu değerler devletin açıkladığı rakamlar.

Sokaktaki rakamlardan hiç bahsetmeyelim. Çünkü benim yurdum insanı devlete sonuna kadar inanır. Bir başka söylemle insanlar artık neye inanacaklarını şaşırdılar. TEFE ve TÜFE’den sokaktaki vatandaşın haberi olacağını pek düşünmüyorum. Fakat elindeki paranın bir ay, sadece yiyeceğe yetmemesini gülerek karşılamakta. Sokağa çıkıp bağırsa veya aynı görüşte olan vatandaşlarla beraber bu duruma protesto etmeye kalksalar, polisler tarafından hırpalanacağından susmayı tercih etmekteler.

Rakamları konuşurken, sadece vatandaşın etkilendiği fiyat artışlarında, oysa kendi cebine giren parada artış var mı diye bir soru sorulsa, nasıl cevaplandırırız bunu bilmiyorum. Ancak yine yayınlanan istatislik rakamlarını bilmekte yarar var. Cumhur 5 Tepe Sarayına taşınalı, oraya Külliye demekte, sarayın giderlerinin rakamları verildi. Yıllık personel giderlerinin 106.8 milyon lira olduğu söylenmekte.

Buna sigorta primlerinin hariç olduğu dipnotta. Yapılan açıklamada sosyal yardım primleri ile birlikte aylık personel gideri 9.8 milyon Türk Lirasını bulmakta olduğu sabittir.
Sarayın mutfak masrafları 2.6 milyon lira olmuş geçtiğimiz sene. Cumhur neler yemiş bu Saray’da, üzerinde durmuyorum. Senelik ağırlama giderleri 36.2 milyon lirayı bulmuş. Konukların mutlaka bu Saraydan ayrılırken epey kilo almış olduklarını düşünmekteyim.

36.2 milyon lira, nereden baksanız ayda 2 davet vermiş olsa, her davet 3.01 milyon liraya mal olmuş. Bunlara muhtarlara seçim yatırımı olarak verilen davetler de dahil olsa gerek. Sofraya neler neler gelmiş bir bilseniz, Ejder Meyvası bile sunulmuş. Vatandaşın sofraya koyacağı ekmek yokken, ejder meyvasının Cumhur sofrasını süslemesi nasıl bir vicdandır, anlamakta güçlük çekmekteyim.

Yapılan hesaplar eğer doğruysa 5 Tepe Sarayı’nın günlük harcaması 1.8 milyon liraya tekabül etmekte. Bunlardan başka Saray’ın yıllık taşeron olarak yaptırdığı işlere 73.9 milyon lira, sağlık harcamalarına 2.7 milyon lira ve hijyene 3.2 milyon lira ödenmiş. Bu harcamalara örtülü ödenek kalemi dahil olmadığını unutmamak gerek.
Bir ülkeyi muassır medeniyetler seviyesine getirmek için uğraşı verirsin, bunu da gerçekleştirirsin, bu paraları da harcarsın. Buna kimsenin sözü olmaz, o zaman 12 adet özel uçağa ilaveten Jumbo Jet 747-8 uçağını bile alıp binebilirsin. Fakat burada bir çarpıklık mı var ne dersiniz; bu kadar büyük bir harcama bütçesini emanet ettiğiniz insana verdiğiniz maaş ayda 53.3 bin Türk Lirası, diye Cumhur’a acıyarak bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.
Metin Atamer

RAKAMLAR