Zihnini temizle

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Kafası karışık bir vatandaş Sufi Derviş’in kapısını çaldı.
Efendim, aklıma çok kötü düşünceler geliyor. İstemediğim ne kadar kötü düşünce varsa zihnime üşüşüyor. Ne olur bana yardım et” dedi.
Başını hafifçe kaldıran Derviş “Seni tanıdığım, sevdiğim bir hancıya göndereceğim. Onun yanına gideceksin ve onun gün boyunca neler yaptığını gözleyeceksin” dedi. Adamı hancının yanına gönderdi.
Adam dervişin selamı ile hancının yanına yerleşti. Bir hafta boyunca hancının bütün davranışlarını, hareketlerini takip etti. Bu hancı kendi halinde birisiydi. Olağanüstü bir davranışı yoktu. Hemen her gün aynı işleri yapıyordu.

Adam hancının bütün faaliyetlerini gözlemlemişti, ama sadece hancının gece ne yaptığını bilmiyordu. Adam hancıya “Yatmadan önce ve sabah kalkar kalkmaz ne yapıyorsun?” diye sordu. Hancı “Pek bir şey yaptığım söylenemez” dedi.
Gece yatmadan önce kullandığım aletleri yıkıyorum. Gece boyunca bu aletlerin üzerinde biraz toz birikiyor. Sabah kalkınca aletleri tekrar yıkıyorum. Aletlerin üzerinde asla kir ya da toz olmamalı

Bu konuşmadan sonra adam handan ayrılıp Sufi Derviş’in yanına geldi. Gördüğü her şeyi ve en son hancı ile aralarında geçen konuşmayı anlattı. Derviş “Sen öğrenmeye değer her şeyi görmüşsün, duymuşsun ama anlayamamışsın. Sen de hancı gibi aynı şekilde geceleri ve sabah olunca yeni bir gün için zihnini temizlemelisin. Böyle yaparsan yavaş yavaş zihnin tozlardan arınacaktır”.
Hancının aletleri temizlemesi bir semboldür. Her insan zihnini gereksiz düşüncelerden temizlemeli.

Sabah işe giderken evde olanları evde bırak beraberinde götürme.
Akşam eve dönerken iş yerinde olanları da orada bırak. Evi işe, işi eve taşıma.
Günümüz insanının en büyük hatalarından birisi budur. Gittiği her yere gereksiz düşüncelerini de götürüyor.
Tatile gidiyorsun, ama yalnız gitmiyorsun. Ne kadar gereksiz düşüncen varsa hepsini beraberinde götürüyorsun.

Her akşam yatarken gün içinde kullandığın düşünceleri serbest bırak. Sabah kalktığında da akşam zihnine gelen düşünceleri at gitsin. Eğer düşünceleri biriktirmezsen çok mutlu ve huzurlu olabilirsin. Mutlu bir yaşam için zihin temizliği şarttır. Biriken tozlar nasıl ki aletleri bozarsa, eskitirse, çürütürse biriken düşünceler de insanı yıpratır.

Zihnini temizle