En büyük engel ön yargıdır

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bu birkaç gündür engelli bireylerle ilgili, başta sosyal medya olmak üzere, televizyonda veya gazetelerde olsun epey paylaşım yapıldı. Çoğu okul ve derneklerde de konuyla ilgili tiyatro, film veya animasyon gösterileri izlendi. Güzel bir şey bu. Duyarlılık göstermemiz gereken tüm konularda ve hatta her gün bu tarz bilinçlendirici paylaşımlar yapılsa keşke.

Bugün dünya üzerinde görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel ve ruhsal dengesi bozuk yaklaşık 1 milyardan fazla birey olduğu öne sürülüyor. Bunu caddelerde, sokaklarda veya toplu taşıma araçlarında daha sık rastlayarak da görmek mümkündür.

Eskiden eve kapanıp dışarı çıkmak istemeyen engelli bireyler, yaşam koşullarının biraz daha iyileştirilmesi ile şu an kendi ayakları üzerinde durabiliyor ve tek başlarına çok büyük başarılara imza atabiliyorlar. Bunu hemen hemen her gün duyuyor ve görüyoruz. Bu başarılar, aşılamayacak hiçbir engelin olmadığını gösteriyor diğer yandan. Yeter ki ihtiyaç duyulan fırsat ve olanaklar sunulsun.

Gördüğüm bazı paylaşımlarda ise sosyal duyarlılıktan çok kutlama havası seziliyordu. Mesela, bilmem şu kişi, engelliler günü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı veya şu kurum engelliler günü ile ilgili kutlama programı düzenledi gibi. O an, tam olarak neyi kutluyorlar diye düşünmeden de edemedim açıkçası. Çünkü asıl kutlanması gereken, bu bireylerin günlük yaşamlarını daha da kolaylaştırıcı hale getiren çalışmalardı. Eğer o gün, bu tarz bir çalışma yapıldıysa, işte o zaman kutlanırdı.

Yeni yeni düşünülmeye başlanan engellilerin yaşam koşulları, zamanla toplumda bir farkındalık oluşturdu ama yine de bazı insanlar, engellilere gereken saygı ve ilgiyi göstermiyor ne yazık ki. Özellikle çoğu engelli kadın istemediği bir evliliğe zorlanmakla birlikte aile içinde de fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Bu ise bize, asıl engelin fikir ve düşünceyle alakalı olduğunu gösteriyor. Bir insanın özgürce düşünmesi ve daha büyük bir engel olan ön yargılarını bir kenara bırakması, hayatı her açıdan daha kolay hale getirecektir.

En büyük engel ön yargıdır