İyi taraf

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Tibet’in bir kasabasında Marpa diye bir mistik yaşıyordu. Mistik Marpa herkes tarafından sevilen ve sayılan bir insandı. Bir gün komşu köyden bir adam gelip, Marpa’yı köylerine davet etti. Mistik Marpa adama, “Sizin köyde çok güzel flüt çalan bir adam var. Onu hiç gördün mü, duydun mu?” diye sormuş.

Adam, “O adam mı? O sahtekarın, sarhoşun, kumarbazın tekidir. O nasıl flüt çalabilir ki?” diye cevaplamış. Mistik Marpa, “Kusura bakma! Sizin köye gelemeyeceğim” demiş.

Aradan birkaç gün geçmiş, bu sefer aynı köyden başka bir adam Marpa’nın yanına gelmiş. “Efendim, lütfen bizim köyümüze gel ve bizi şereflendir. Birkaç ay misafirimiz ol. Köyümüzü, insanlarımızı, ürünlerimizi kutsa” demiş.

Marpa bu adama da, “Sizin köyde çok güzel flüt çalan bir adam varmış. Onu tanıyor musun?” demiş. Yabancı adam, “O sahtekar adamı tanıyorum. Hırsızın, yalancının, düzenbazın, kumarbazın, ahlaksızın tekidir” demiş. Bunun üzerine Marpa “O zaman unut gitsin. Sizin köye gelemem” demiş.

Kısa bir süre sonra aynı köyden üçüncü bir adam Marpa’yı davet etmek için gelmiş. Mistik Marpa bu adama, “Sizin köyünüzde ahlaksız, hırsız, kumarbaz bir adam olduğunu duydum. Onu tanıyor musun?” demiş. Üçüncü adam, “Öyle güzel flüt çalıyor ki o adamın hırsız olabileceğini düşünmüyorum” demiş. Bunun üzerine Mistik Marpa “Sizin köyünüze geleceğim” demiş.  Çünkü sizin köyünüzde hayatın iyi taraflarını gören insanlar var. Hayatın iyi tarafını gören insanların yaşadığı yerlerde hayat cennete dönüşür” demiş.

Aslında cennet ya da cehennem, çoğu zaman bizim algımızla alakalıdır. Hayatın olumsuzluklarına odaklandığımızda hayatı kendimiz ve çevremizdeki insanlar için cehenneme dönüştürürüz. Hayatın güzel yönlerini gördüğümüzde hayat hemen cennete dönüşüverir. Savaşlar, depremler tabiî ki var ve her zaman da olacak. Bu tür afetlerin dışında her zaman algımızı hayatın iyi taraflarına odaklamalıyız. İşin güzel tarafı algını değiştir hayatın değişsin. Kötü algılamak bize stresten, kaygıdan, korkudan başka bir şey kazandırmaz. Ayrıca her insanın iyi ya da kötü davranışları olabilir.

Bir insanın sadece kötü davranışlarını görmek, sizi o insanlardan uzaklaştırır. Bize düşen iyi taraflarını da görmektir. Çünkü bizler de mükemmel değiliz. Bizim de kötü ve olumsuz davranışlarımız vardır. Güzel düşünelim, hayatın güzel taraflarını görelim ve güzel şeyler yaşayalım.

İyi taraf