Akışına bırak

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

İlkbaharın ılık güneşi Columbia Üniversitesi’nin geniş bahçesini ısıtmaya başlamıştı. Her taraf yemyeşil çimenlerle kaplanmıştı. Üniversitede okuyan binlerce öğrenci güneşin tadını çıkarmak için çevreye yayılıyordu.

Çimenlik alanların çevresinde “Çimlere Basmayın” uyarı levhaları sıra sıra dizilmişti. Ama hiçbir öğrenci bu levhaları dikkate almıyordu. Özel ricaları bile dinlemiyorlardı. Öğrencilerle görevliler arasında bu sorun gittikçe büyümeye başladı. En sonunda bu konuya üniversitenin rektörü olan Dwight Eisenhower dahil oldu. Rektör yetkililere “Hiç fark ettiniz mi, sizin gittiğiniz yöne yönelmek ne kadar kolay? Siz yolları yapmışsınız öğrencilerden o yolları kullanmalarını istiyorsunuz. Bu zor olandır. Neden öğrencilerin seçeceği yolu tespit edip yeni yürüyüş yollarını oraya yapmıyorsunuz?”

Rektör Eisenhower’ın dediği şekilde öğrencilerin geçiş yerleri tespit edildi ve yeni yollar oraya yapıldı. O günden sonra çimlere basma olayı ortadan kalktı. Her toplumda kurallar konur ve kişilerin ona uyması istenir. O kuralların insanların yapısına uygun olup olmadığı düşünülmez.

Hayatta ilkeler, prensipler, kurallar önceden belirlenmemeli. Bunun için kişi kendini hayatın akışına bırakmalı. Kendi yolunu kendin belirlemelisin.
Herkes sevmek ve sevilmek ister. Şimdi sevgi ile ilgili binlerce kitap bulabilirsin. Ama çoğunun sana hiçbir faydası olmaz. Çünkü içindeki kurallar, prensipler başkaları tarafından konulmuştur. Okursun, uygularsın ama işe yaramaz. Sen kendi sevme ve sevilme yolunu kendin belirlemelisin. Herkesin ders çalışma yolu farklıdır. Tek bir yol tavsiye etmek kazaya davetiye çıkarmaktır. Her insanın başarma yolu farklıdır. Herkesin kullanacağı ortak başarı yolu yoktur.

Çocuk yetiştirme yolunu kendin bulacaksın. Çünkü sen özelsin, başkası değilsin. Kendi yaşam çerçeveni, yolunu, kuralını çizmek, belirlemek senin işindir. Kurallar yaşandıkça kendiliğinden ortaya çıkar.

Bazı insanlar 4 saat uyku ile yetinirken, bazıları 10 saat uyku ile yaşamını devam ettirir. Şimdi her ikisine aynı kuralları, prensipleri uygulamak doğru olur mu?
Lütfen başkalarının sizin için çizdiği yolu bırakın, kuralları unutun.
Eğer askerlik yaptıysanız her şeyin kurallara bağlandığını ama bunların da yüzde 90’ının işe yaramadığını görürsünüz.

Yürümeyi öğren, ama nereye yürüyeceğine sen karar ver.
Sevmeyi öğren, ama nasıl seveceğine kendin karar ver.
Başarılı ol, ama nasıl başarılı olacağına kendin karar ver.
Birçok anne-baba bu yanlışı yapıyor. Çocuğunun her konuda yolunu kendisi çiziyor, kurallarını kendisi koyuyor, prensipleri kendisi belirliyor.
Herkesin gerçeği farklıdır. Sen de kendi gerçeğini kendin bulacak ve kendi kurallarını kendin koyacaksın. Çünkü özgür bir yaşam bunu gerektirir.




Akışına bırak