Senin içinde

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Heykeltıraş kocaman bir kayayı yontuyormuş. Meraklı bir adam da heykelin nasıl yapıldığını çok merak ediyormuş. Hemen heykeltıraşın yanına gelmiş. Ama ortada kocaman bir kayadan başka bir şey yokmuş. Bir keski ve bir çekiç kayanın yanında duruyormuş.

Meraklı adam “Ne yapıyorsun?” “Heykel yapacak mısın? Gördüğüm kadarıyla kocaman kaya parçası, çekiç ve keskiden başka bir şey yok burada. Buraya heykeli görmeye geldim, ama sen kayanın sağını solunu yontmaktan başka bir şey yapmıyorsun.

Bu söz karşısında sanatçı “Heykel zaten kayanın içinde” demiş. “Kayanın içine gizlenmiş durumda. Onu yapmaya gerek yok. Onu, etrafını saran gereksiz kaya kütlelerinden kurtarmak gerekiyor. Etrafındaki gereksiz kaya parçaları gidince heykel ortaya çıkacak. Heykel yapılmaz, sadece keşfedilir. Sadece ortaya çıkarılır.

Hayatınızdaki huzur, mutluluk, sevgi, dürüstlük, kardeşlik, yardımseverlik gibi güzel şeyler sizin içinizde.

Siz ve çevreniz bu güzelliklerin üstünü gereksiz şeylerle doldurmuşsunuz. “Mutlu olmanın yolları” diye bir çok yazı yazılmış.

Yahu mutlu olunmaz, mutluluk aramakla bulunmaz. Mutluluk zaten sizin içinizde var. Onu neden dışarılarda arıyorsunuz.

Çocukken çok mutluydunuz. Sonra mutluluğu şarta bağladınız. “Sınavı kazanırsam çok mutlu olacağım” dediniz.

Annem beni severse mutluluktan uçacağım” dediniz. Mutluluğun, huzurun üstünü kapattınız.

Yürüyerek işe gitmek size müthiş bir huzur veriyordu. Arkadaşınız araba alınca hemen huzurunuz gitti. Kıskandınız, haset ettiniz.

İçinizden kıskançlık, kızgınlık, öfke, kin, nefret duygularını atarsanız yeniden çocukluktaki huzur ve mutluluğu bulabilirsiniz. Ne ararsan içinde ara… Şeytan da melek de senin içinde.

Sen sadece içindeki enkazı çıkarıp atıver. Bütün güzelliklerin ihtişamı ile ortaya çıktığını göreceksin. Mutluluk senin doğanda var.

Gül doğası gereği güzel kokar. Bülbülün güzel ötüşü doğası gereğidir. Sen bülbülü alıp karga gibi eğitirsen o içindeki güzelliği kaybeder, ama vakti ve zamanı gelince yeniden aslına döner.

İçindeki güzelliklerin ortaya çıkması için yapacağın tek şey üstündeki fazlalıkları kaldırmandır.

Senin içinde