Devlerin cüce tarafları

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Halkın gözünde yüce, ulu büyük insanlar vardır. O ulu kişilere bir de onların kendi gözleri ile bakmak lazım. Napolyon; dünya çapında bir adamdı. Herkes ona hayrandı. Ama Napolyon’un büyük bir sıkıntısı vardı. Boyu çok kısaydı ve kendisi bu boy kısalığını takıntı haline getirmişti.
Napolyon’un muhafızlarının boyu genelde uzundu. Bir gün Napolyon duvara bir resim asmaya çalışıyordu. Boyu kısa olduğu için bir türlü resmi yerine yerleştiremiyordu. Bunu gören muhafızlarından birisi yanına gelerek:
-Efendim, benim boyum daha yüksek. İzin verirseniz resmi ben yerine asayım” dedi. Napolyon bu adama çok kızdı. “Kes sesini” diye bağırdı. “Daha yüksek diyemezsin, sadece daha uzunsun. Daha yüksek değilsin

Her insanın kendi içinde bir yarası vardır. Bazı insanlar o yaraya parmak basınca kişinin canı çok acır.
Bir başka dev görünüşlü adam Lenin’dir. Lenin yaptığı devrimle dünyanın akışını değiştirdi. Ama onun da büyük bir acısı vardı. Lenin’in bedenine göre ayakları kısaydı. Dünyanın en büyük devrimcisiydi ama konuşurken sürekli bir masanın arkasına saklanırdı. Çünkü sandalyeye oturunca ayakları yere yetişmezdi. İnsanların bunu görmesinden ve bu konuyu sormasından çok rahatsızlık duyardı. Bunun için sahnede konuşurken kimsenin yanına gelmesini istemezdi.

Hitler’in de boyu kısaydı. Hitler bu boy kısalığını farklı bir şekilde çözmüştü. Emrinde hep uzun boylu insanlar çalıştırıyordu. Çevreye “Ben kısa boyluyum ama uzun boylu insanlara hükmediyorum” imajını veriyordu. Bu şekilde egosunu destekliyordu.
Aşağılık kompleksi insanlık tarihi kadar eskidir. Kendini tanımayan ve olduğu gibi kabul etmeyen her insan aşağılık kompleksi yaşayabilir.

Aslında mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip olan insanlar, bu tür şeyleri çok takarlar. Her insan boyunun kısalığı ile, dişinin yamukluğuyla, gözünün şaşılığı ile mutlu olmayı başarabilmeli. “Ben buyum, beni seven böyle sevsin” diyebilmeli.
Başkaları için ağzınızı, burnunuzu, kaşınızı düzeltirseniz, bu işin sonunu getiremezsiniz. En büyük komutan, en büyük devrimci de olsanız kendinizi olduğunuz gibi kabul etmiyorsanız hiçbir zaman mutlu olamazsınız.

Devlerin cüce tarafları