Önceliğimiz sağlık olmalı

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Günümüzde birçok insanın sağlık hizmetlerine ayıracak ne zamanı, ne enerjisi, ne de parası kaldı artık. En önemli önceliğimiz haline getirmemiz gereken eğitim ve sağlık kavramlarını ya erteliyor ya da daha geri plana atıyoruz genelde.

Rutin işlerin ve gündelik hayatın telaşına kapılıp, en az yemek ve su kadar değerli olan sağlığımıza gerekli titizliği ve hassasiyeti göstermiyoruz maalesef. Ta ki olumsuz bir sonuçla karşılaşana dek. Çünkü hep sağlığımızdan daha önemli konular var ilk sıralarda.

Küçük gibi gözüken ama ileriki zamanlarda daha ciddi boyutlara ulaştığında anlıyoruz sağlığımızın kıymetini. Sağlık konusunda yapılan yanlışlardan biri ise doktorların bazı önemli tıp kavramlarını veya hastalık terimlerini tartışırken, çoğunlukla herkesin anlayabileceği en basit hale getirerek açıklamaları oluyor sanırım. Böyle olunca da taşıması gereken anlamdan uzaklaşıyor bazı terimler. Bu yüzden herhangi bir rahatsızlık durumunda kendi teşhisimizi kendimiz koyuyoruz. Ya sanal ortamda neyin iyi geleceğine bakıyor ya da benzer durumla karşılaşanlardan tavsiyeler alıyoruz daha çok. Yani hemen herkes kendi doktoru olmuş durumda ve hastaneye gitmeye pek de gerek duymuyor.

Bizim kadar, sağlık sektöründe birçok çalışanın da sağlık konusunu epey basite indirgediğini görüyor ve duyuyoruz. Tanı konmadan yapılan yanlış teşhis, işini severek yapmayan bazı sağlık çalışanları, hasta olan kişinin daha da gerilmesine ve kendini daha da kötü hissetmesine neden olabiliyor. Bu durumun hasta üzerinde maddi ve manevi zararı olduğu gibi, bir süre sonra kişide hastane korkusunun oluşmasına da neden olabiliyor maalesef. Kim kendine durduk yere hastalık yakıştırabilir ki? Tabii ki hiç kimse. O yüzden verilen sağlık hizmeti ne kadar iyiyse, yaşam kalitesi de o kadar iyi olur insanların.

İnsanlarda gerekli bilincin oluşması için sağlık eğitiminin, ilkokuldan itibaren verilmesi gerekiyor diğer yandan. Hangi durumda doktora gidilmeli, ne yapmalı ve ne zaman ilaç kullanılmalı? gibi temel sorular bu şekilde daha kolay cevap bulabilir en azından.

Önceliğimiz sağlık olmalı