Anahtar

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Almanya’da Mannheim ile Nurnberg arasında çok sevimli bir köy vardır, ismi Rothenburg. Bu küçük ortaçağdan kalma  köyü çok severim. Her sene Eylül ayının ikinci haftası Pazar günü September Fast adı altında bağ bozumu festivali yapılır. Bu festival gün boyu çeşitli çadırlar içinde yöresel gıda , şarap ve bira dağıtılır. Çok iyi korunmuş bir kale içinde bulunan Rothenburg da bir kilise birde hapishane vardır. Rothenbur’ un bütün etrafı yüksek surlarla çevrili, tipik ortaçağ  köyüdür. Köyde yaşam küçük dükkanların ağaç yongası ile yapılan süs eşyalarının satılması ile insanlar geçinmekteler. 

Köy meydanında bulunan büyük kilisenin saat başlarında çanın çalması ile çatı altında bulunan kapağın açılmasını takiben, dönerek çıkan yöresel giysili erkek ve kadın kuklaların dans etmelerini turistler seyrederler. Yokuştan aşağıya indiğinizde küçük kilisedeki mimari uslup çok ilgimi çekmişti. Hele kilisenin iç donanımına hayran kalmıştım. Diğer kiliselerde görmediğim dört köşeli dört sütun üzerine bindirilmiş minberlerin taş oymalarıda görülmeye değerdir. Köyü çevreleyen surların ve bu kilisenın  yapılış tarihi 1241 li senelerdir. 

Ne kadar ilginçtir, bu köyü ve tarihini bu günlere kadar saklayan bir topluma saygı duymamak mümkün değil. Köy Almanya nın ucra bir köşesinde olmasından dolayı, bütün dünya savaşları harabatından korunmuştur.  Kilisenin içinde org aletinin yan tarafında bulunan kabinler vardır. Günah çıkartma bölümlerinde hangi günahların dile getirildiğini hep düşünmüşümdür. Birde günah çıkarma kabinlerinin sonundaki dolapta çeşitli anahtarlar vardı. Bu konuyu sorduğumda, orta çağdaki cennetin anahtarlarının halka hangi koşullarda ve nasıl verildiğini izah etmişlerdi.

 

1400 senelerde köyden Haçlı seferlerine giden savaşçıların olduğu, bu köyün girişindeki yazılı bilgi panellerinde okursunuz. Kilisenin verev karşısında bulunan hapishane, orta çağdaki hapisanelerde yaşamın ne kadar ilkel olduğunu gözler önüne sermektedir. Aslında orta çağın iki tezat gerçeğinin bir sokak üzerinde bu kadar fütursuzca sergilendiği bir başka yerleşim bulamanız zordur. Hapishane içindeki müzede sergilenen eşyalar arasında çeşitli cendereler, insanların bir mengene şeklinde elleri ile ayaklarından bağlanıp  çekilmesinin düzeneği sergilenmekte idi. Hele kadınlara giydirilen metal kilitli bekaret düzeneği, o tarihte evli kadınların, savaşcı eşlerinin sefere gittiklerinde neler çektiğini şeklen gösterilmesi ilginçtir. Metal kilidin anahtarını kocası mutlaka yanına alıp gitmesi bir yana, savaşta adamın ölmesi, hangi problemleri getirip nasıl çözümler üretildiğini çok düşünmüşümdür. 

Festivalin sonunda, bir yol üzerinde top atışı ile günün sona erdiğini belirten bir kısa namlulu topu, barut ve paçavra ile doldurup patlatmaları, görülecek bir sahnedir. September Fast festivali Rothenburg’da her sene doyumsuz bir şölen içinde olur. Festival sonucunda akıllarda iki adet anahtarın kalması çok kadar ilginçtir. 

 

Bu günlerde yerel idareler için seçim çalışmaları hızla devam etmekte. Bazıları seçim vaadlerinin dozunu kaçırmaktalar. Vaatlerin içine cennetin anahtarını da ortaya koymaları, mütedeyyin insanları çağın gerisine götürme çabalamalarını, orta çağ özlemi duyan insanlarda olabilir mi, diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Anahtar