Televizyonun eğitici yönü kalmadı

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sizin de dikkatinizden kaçmamıştır eminim, televizyonda ilk kez yayınlanan ve yayınlanacak olan diziler, kadın programları, tartışma programları vs. daha ilk bölümlerinde hep şiddet içerikli olaylarla ön plana çıkıyor. Ön plana çıkıyor, çünkü genelde bu tarz diziler, daha ilk bölümlerinde izlenme rekoru kırıyor.

Sadece bir dakika gösterilen fragman ve tanıtımların neredeyse ilk 50 saniyesi yine şiddet olaylarıyla dolu bakıldığında. Toplumda hız kesmeden artan şiddet olayları bu sebeple biraz daha artıyor ve gittikçe önü alınamaz bir hal alıyor ne yazık ki. Bunu toplum olarak pek de farkında değiliz ki bu tarz dizi ve programların yapımcı ve yönetmenlerine de ödüller yağdırıyoruz diğer taraftan.

Genelde insanlar, içinde bulundukları durumun bir benzerine başka bir yerde rastladı mı daha çok dikkatini çekiyor. Aaa bak, bu tarz olayları yaşayan sadece ben değilmişim veya beterin beteri varmış gibi cümlelerin arkasına sığınarak, şiddetin farklı bir yönünü ve daha farklı bir boyutunu görmeye başlıyor bu sefer de.  

Kanallar arasında gezerken izlenmeye değer pek bir şeylere rastlayamıyorum ben açıkçası. Neredeyse birbirinin aynı konu ve olaylar sunan, vurdulu kırdılı sahnelerin oldukça fazla işlendiği, birbirini tekrar eden dizilerin biri bitiyor diğeri başlıyor.

Televizyonda yayınlanan ister bir kadın programı, ister bir dizi, ister bir yarışma olsun, eğitici olmalı, kültürel yapıya uygun ve gerçekçi olmalıdır.  Ailece izlenebilmelidir.

Kişiden başlayarak aile, mahalle, okul, işyeri ve gündelik yaşamın hemen her yerine, her kesimine yayılan şiddet ve cinsiyetçi toplumsal değerlerin yeniden üretildiği alanlardan biri olan medyanın biraz daha duyarlı olması gerekiyor.

Televizyonun eğitici yönü kalmadı