Beşi bir yerde

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sanal piramitlerde kim yaşar? Önemli bir soru. Bölük pörçük orada burada anlatılır, ama toplu halde pek incelendiğine tanık olmadım.

Piramitlerin içinde yaşayabilen insanlar beş ayrı grup halinde incelenebilir, zira bu beş türün her birinin kendine özgü karakteri ve davranış biçimi var. Bilindiği gibi kıymetli maden olan altın hediyelik veya evladiyelik amaçla alanlara çeyrek, yarım, tam ve beşi bir arada olarak satılır. Ben de piramitlerdeki rolleri paylaşan bu beşli gruba beşi bir yerde adını verdim. Bu beşliyi patron, yönetici, çalışan, lider ve akıl satıcısı meydana getiriyor. Her sanal piramit sakini bu rollerin birini bazen de bir kaçını bir arada üstleniyor.

İlk bakışta listede eksik varmış gibi görünebilir. Örneğin hani bürokratlık, hani akıl hocalığı, hani koçluk, hani kalitisyenlik, hani şu, hani bu gibi önemli roller. Bunlar niçin listeye alınmamış? 

Bu ikinci seviyedeki rol ayırımları ki bunlar birkaç rolü bir arada oynayan iki arada bir derede olan kişilerdir, bunları diğer beş ana rolün ara kesiti roller olarak düşünmekteyim. Örneğin bürokratın yönetici, çalışan rolleri alabileceği gibi liderlik rolü de oynayabilir. Patron yönetici veya lider rolü üstlenebileceği gibi akıl satıcı rolü de üstlenebilir.

Aman dikkat! Karışım yaparken ateşle ile barutu yan yana koyup felaketlere yol açmayayım. 

Beşi bir yerde