Evdeki hesap çarşıya uymuyor

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Okula ilk başladığımız zamanlar, büyüklerimizin de sık sık dile getirdiği gibi, daha iyi şartlarda çalışmak, daha mutlu olmak ve kendini daha çok geliştirmek, yani aslında her yönüyle daha iyi bir hayat sürmek için daha iyi bir eğitim almak gerekirdi. Eskiden böyleymiş bu durum en azından. Bu yüzden de çoğumuz, eğitim hayatımızda hep daha iyi olmak ve daha iyisini yapmak için çırpındık belki de.

Günümüze baktığımızda ise iyi bir iş bulmak veya daha iyi şartlarda çalışmak için artık daha iyi bir eğitimin kesinlikle yeterli olmadığını görüyoruz.  Evdeki hesabın çarşıya uymaması tam olarak bu olsa gerek.

Üniversite, hele de yüksek lisans mezunu bir insanın çalışmak isteyip de iş bulamaması, üzücü bir durum gerçekten. Bu dünyanın neresinde olursa olsun aynıdır. İşsiz kalması veya okuduğu bölümle alakalı istihdam edilmemesi de,  hiç hayalini kurmadığı vasıfsız bir işte, hem de düşük ücretle çalışmasına neden oluyor diğer yandan.

Belli bir eğitim almış ve hatta yüksek lisans mezunu olup artık bir işte çalışmak isteyen çoğu kişi, yine deneyimi yok diye işe alınmıyor. Her iş yeri deneyim istiyor bakıldığında ama o insanın deneyim kazanması için fırsat veren bir iş yeri de yok neredeyse.

Arada, sosyal medyada gezerken paylaşılan ve oldukça trajikomik bazı iş ilanlarına rastlıyorum. O an çoğumuz bu tarz paylaşımlara sadece gülüp geçiyoruz belki ama sanırım geldiğimiz nokta tam olarak bu. Verilen birçok ilan imkânsızı şart koşarken, çoğu ilan ise tam olarak ne istediğini bilmiyor olacak ki kelimeler anlamlarının dışında, yazım yanlışlarıyla dolu. İşin ilginç tarafı da, şart koşup deneyim isteyenlerin çoğu, bu gibi ilanları verenler maalesef.

Günümüz şartlarında iyi bir üniversiteden, iyi bir dereceyle mezun olmanın artık pek bir önemi kalmadığına göre, sanırım okul sıralarındayken derslerden çok, iş dünyasına hazırlanmak gerekiyor. İşsizlik, tüm sonuçlarıyla her kesim için kötü elbette ama yine de en çok, üniversiteyi bin bir emek ve özveriyle bitirmiş gençler ve eğitimleri boyunca her türlü fedakârlığı gösteren aileleri için çok daha kötü.

Evdeki hesap çarşıya uymuyor