Sen de yapabilirsin

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yöneticilikte önemli olan bilgine - kendine güvenmek, yapabileceğine - başarabileceğine inanmak ve bıkmadan usanmadan sebat etmektir, gerisi kendiliğinden geliyor...

Spark’ın On Kuralı[i]...

(1) Son derece önemli birisiymiş gibi görünmeye (hatta aynı fotoğraf içinde resimlenmeye) çalış. (2) Önemli kişilerle beraber görünmeyi dene. (3) Yetkili gibi konuş, bununla beraber sadece herkese malum olan ve ispatlanmış gerçeklere değin. (4) Tartışmaya girme; köşeye sıkışınca ilgisiz bir soru sor ve arkana yaslanarak onların işin içinden çıkma çırpınmalarını keyifle sırıtarak izle ve sonra hızla konuyu değiştir. (5) Diğerleri sorunu tartışırken art niyetli dinle. Basmakalıp (klişe) bir cümleyi yakalayıp karşındakini onun içine göm. (6) Bir ast konuyla ilgili herhangi bir soru sorarsa ona “Delirmişsin sen!” nazarı at. Bakışlarını çevirince de aynı soruyu ona başka sözlerle sor. (7) Parlak bir görev al ama gözden ve sahne spotlarından uzak dur. (8) Ofisinin dışında iken hızlı yürü. Bu, seni soru soracaklardan yeterince uzak tutar. (9) Ofisinin kapısını sürekli kapalı tut. Bu ziyaretçileri savunma pozisyonunda tutar ve senin sürekli önemli görüşmeler yaptığın izlenimi verir. (10) Her emri sözlü ver. Seni sonradan zora sokacak, aleyhine kullanılacak hiç bir şeyi yazıya dökme.

Bu on akıllı kural aslında proje yöneticileri için öneriliyor ancak aynı önerileri diğer yöneticilere uyarlamak da kolayca mümkün. Yöneticilerin kuramda yapmaları önerilen ve gerekli olduğu telkin edilen davranış başka, uygulamada ortaya çıkan davranış bambaşka olabiliyor.

 



[i] www.sci.muni.cz/~mikulik/Vtipy/MurphyEng.html adresinde yer alan bilgi. Erişim tarihi 12 Haziran 2003.

Sen de yapabilirsin