Çok tanıdık bir yer

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yönetim, ben üniversitede okurken sevk ve idare adı ile öğretilirdi. Daha sonra aynı anlamı ifade etmese bile dilimize yönetim adıyla katıldı. Yönetimin çok sayıda tanımı var ama en çok kullanılanlar arasında “başkaları vasıtasıyla iş görmek” tanımı yer alıyor.  İdare-i maslahat sözcüğü de bilindiği üzere işi yoluna usulünce koymak anlamında kullanılıyor.

İki # - “Bir üst düzey yönetici nasıl tanınır?” 

Bir # - “Çok kolay bir soru! Yönetici odasının kaçıncı katta bulunduğuna, kullandığı şirket arabasının markasına, modeline, odasının büyüklüğüne, oturduğu masanın ebadına, yerdeki halının tüy kalınlığına, masanın üstünün ne ölçüde boş olduğuna, işe geliş ve çıkış saati gibi belirli göstergelere bakarak anlaşılır. Bu göstergeler yöneticinin mevkii ve maaşı ile doğru orantılı olarak artar.”

İki # - “Nasıl, yani?”

Bir # - “Yönetici, terfi edince, bir üst kata taşınır; oda ve masa ebatları büyür, arabasının markası veya modeli ilerler; işe daha geç gelir; artık kafası ile çalıştığı için masasında kâğıtlar ortadan kalkar; boşluk artar; öğle yemeklerinde daha çok sayıda misafir ağırlar ve yemek süresi uzar; daha sık ve uzun sürelerle seyahat eder.”

Yönetici tanımak için demek ki Kim Kimdir? biyografi ansiklopedisine bakmaya gerek yokmuş. 

Çok tanıdık bir yer