Ecir süzgeci

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sabah gelince etrafta bizim sanal piramidin giyim kuşam yönergesine aykırı giyimli bir kaç kişiye rastladım. Önce müşteri sandım ama sonra çalışan olduklarını anladım. Yardımcımı çağırıp, çalışanları işe alırken kullandığımız seçme yöntemleri sordum.

Bir açıklama yaptı – “Önce başvuru formu doldurtuyoruz. Sonra ön eleme yapıyoruz. Daha sonra insan kaynakları bölümünde ön görüşmeye davet ediyoruz. Geçerse çalışacağı departman yöneticisi ile görüştürüyoruz. Kazanırsa işe başlatıyoruz. “

Bu birçok işyerinde uygulanan yönteme benziyordu. İlk görüşmede nelere dikkat edildiğini sordum. Aldığım cevap “Bizde çalışan onlara kefil olacak tanıdıkları var mı diye araştırıyoruz,” oldu.

Bu yetmezdi. Başka bakılması gereken özellikler olmalıydı. Ecirler işe alınırken verecekleri ilk izlenim çok önemli. Kısaca hangi vasıfları taşıyan ecirlerin kapıdan geri döndürülmesi gerektiği belli. Bazı bozuklukları daha baştan gösteren ecir adaylarını işe almayarak ileride başa gelebilecek tehlikelerden uzak kalmak mümkün olabiliyor - Abuk sabuk mazeret üreten, asabi, elini kolunu sürekli hareket ettiren, aşırı ölçüde atılgan, bilgisini bitiştiremeyen, iki olay arasında irtibat kuramayan, çocuksu, görüşmeye her ne nedenle olursa olsun geciken, göz teması kurmaktan kaçınan, hedefsiz, amaçsız, her konuda konuşabilen bilgiç tavırlı, hevessiz, ilgisiz, iki sözcüğü bir araya getirip cümle kuramayan, kaba saba, karşısındakinin sözünü kesen, varsa önceki işvereni haklı veya haksız yerden yere vuran, paragöz, pejmürde, kılık kıyafeti dökülen, modayı bire bir izleyen, soru sormayan, sorduğunuz soruyu anlamadan cevaplamaya kalkan, otur demeden başköşeye yerleşen ve buna benzer öncü arazlar gösteren potansiyel adaylardan, akraba, eş, dost, tanış olduğuna bakılmaksızın uzak duruyor muyuz?

Acaba daha işin başındayken bu çıkıntıları ayıklamak ve rafine etmek mümkün değil midir?

Çok metotlu olmasa bile, bu söylenenlere bakıldığını ama asıl istediğimiz kalıba göre şekillendirme eğitimden geçirerek sağlandığını öğreniyorum. Çalışanları iş alma usullerini ele almanın zamanının geldiğini hissediyorum.

Ecir süzgeci