Eurocrat(2)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bürokrat, her ne kadar fizik bakımdan bizden biri gibi görünse de kendine verdiği payeler,  tanınan haklar ve iş görme usulleri bakımından bazı çok çarpıcı özelliklere sahipler - 

Adamına göre karşılama yapar… Bürokrat, üstleri kanalıyla gelen vatandaşları değişik şekillerde karşılar. Karşılama, “Hamili karta gerekli yardımları esirgemeyin” ibaresini yazan kişinin önem ve önemsenme derecesine bağlıdır.

Aralarına katılmak zordur… Bürokrasi çarkını dişlisi olmak için önce bazen stat gibi mekânlarda yapılan sınavlara katılmak, başarılı olmak ve sonra doğru yere atanmak için adamını bulmak gerekir.

Birbirine iş yaratır... Akıllı, işini bilen iyi bürokrat iş gelecek yerden iş esirgemez.

Birbirinden öğrenir, birbirine öğretir… Bürokrat, her yol, yöntem iş görme usulünü birbirinden öğrenir ve birbirlerine öğretir.

Bürokrasi çarkını çevirir… Hükümetler, bürokrasi çarkını bürokrata çevirtirler. Bürokrasi çarkı öyle köhne, öyle yıpranmış, öyle kokuşmuş haldedir ki o çarkı kırmadan, bozmadan sadece bürokrat döndürebilir. Bürokrat, bürokrasi çarkı içinde yaşayabilir, bürokrasiye dayanabilir ve içinden sağ çıkabilir.

Bürokrasi sonrası cazip yaşantısı olur… Bürokraside başarılı olunca bürokrat kılık değiştirip yaşantısını politik arenada sürdürür. Bürokratik ömürleri bitince özel kesime ilişki ve akıl satarlar.

Bürokrat çarkına kıyamaz... Bürokrat, bürokrasi çarkını “Eskimesin, aşınmasın, gürültü yapmasın, kimseyi üzmesin,” diye o kadar yavaş çalıştırır ki dışarıdan bakan birisinin çarkın döndüğünü fark etmesi bile neredeyse imkânsızdır.

Çarkta yaşam uyum sağlamaya bağlıdır… Bürokrat yaşamı bulundukları ortama tam uyum sağladığı takdirde devam eder aksi halde organ reddi gibi ciddi bir dışlanma tehlikesine maruz kalır. 

Derin mütalaa lütfeder… Bürokrat, kendilerinin bile anlamakta zorlandığı karmaşıklıkta mütalaa verir.

Erken gelemese de erken gidebilir… Bürokrat, işe erken gelemese bile işten erken gidebilir -  “Madem erken gelmedik bari erken gidelim.”   

Göz teması yapmaz… Bürokrat, bir iş ister diye ve her ihtimale karşı tedbir olarak vatandaşın yüzüne bakmaz, eline (dolayısıyla elindeki tekemmül ettirilmiş klasör dolusu bir tomar kâğıda) bakar. Beden dilleri eğitimde göz teması kavramını anlatan bölüm tek satırdan ibarettir – “Bak ama o seni görmez ise sen de onu görme. 

Hep şikâyet eder ama asla ayrılmaz… Bürokrat, peşin aldığı maaşından ve yolluğundan hep şikâyet eder ama nedense işini bırakıp daha iyi para veren bir işe gitmeyi hiç mi hiç aklından geçirmez. 

Her zaman hizmete hazırdır… Bürokratın, her yerde her şartta her türlü hizmeti gocunmadan vermesi beklenir.

Hizmet aşkı her şeyin üstündedir… Bürokrat, hizmet aşkı ile yanar.

İstihdam olanağı yaratır… Bir kısmı bürokrat yerlerine çalışacak taşeron tutarak ülkenin istihdam olanaklarını artırır.

İş, maaş ve emeklilik garantisi vardır… Bürokrat, ömür boyu iş ve sağlam bir emeklilik garantisi vardır. İşten el çektirildiği, mahkemeye verildiği ve hatta hüküm giydiği zaman bile maaşını almaya devam eder.

İşini bilir… Bürokrata işlerini bildikleri en yetkili ağızlardan deklare edilmiştir. Gerçi sonradan “Öyle demek istenmemişti, şöyle denmek istenmişti” gibi geriye sarılsa da bu önemli sözler, işine geldiği için olsa gerek, vatandaşın üç yüz beş yüz sözcüklü sözlüğünde seçkin yerine hemen kavuşmuştur.  

İşini mahkeme vasıtasıyla geri alır… Bürokrat, uzaklaştırıldığı eski işlerini idare mahkemesince verilen karar ile geri alabilir.

Kaynak tahsisinde ustadır… Bürokrat, kamu kaynaklarını dilediği yerde ve zamanda kullanabilir. Birçoğu bu konuda ustalaşarak ekonomiye ciddi katkıda bulunur.

Kırtasiye tutkuları vardır… Bürokrat, kırtasiye sever, kırtasiyeciliğe bayılır.

Kızağa konabilir… Bürokrat, müşavirlik mevkiini kızak mevkii olarak yorumlar ama sabırla parlak günlerinin geri gelmesini telkin ve temenni eder.

Konuşlandırması üst kat tarafından yapılır… Bürokrat her an üst kattaki bürokrat veya politikacı tarafından yükseltilebilir, sürülebilir veya ihya edilebilir.

Konuşması izne tabidir… Bürokrat, kendi istemedikten sonra izin verilmeden konuşamaz.

Labirentte yolunu hemen bulur… Bürokrat, kendi geliştirdiği garip labirentler içinde sizi kolayca kaybeder ama kendi asla kaybolmaz.

Lojmanda ikamet eder… Üst düzey bürokrat devlet malı veya kirasını vatandaşın verdiği lojmanda oturur.

Maaş garantisi vardır… Bürokrat, her koşulda ödeme günü sektirmeden maaşını alır. Bir kısım bürokrat maaş alabilmek için işyerine gitmek zorunda bırakılmayabilir. 

Mahkemeye çıkması merasimle olur… Bürokrat, üstleri izin vermez ise mahkemeye çıkarılamaz.

Markaj ustasıdır… Bürokrat, birbirini herhangi bir kazaya uğramamak için çok yakından marke eder, tam saha pres uygular.

Rakip değil ast sayısını artırır... Bürokrat rakip sevmez ama prestij simgesi olarak ast sayısını artırmaya bayılır. 

Sadakatleri ödülsüz kalmaz… Bürokrat, liyakat esasına göre değil sadakat esasına göre ödüllendirir.

Tatilini ucuza getirir… Bürokrat tatilini tüm aile efradı, eş dostlarını da dâhil ederek kendi çalıştığı veya kardeş kuruluşların denizlerin yanı başına konumlandırılmış eğitim ve dinlenme kamplarında çok ucuza geçirir.

Temiz kalabilir… Bürokrat, suya sabuna dokunmadan bir ömür boyu ak sütten çıkmış kaşık misali çok temiz kalabilir.

Uzun tatil yapar… Bürokrat, tüm çalışanlar içinde en uzun yasal dinlenme hakkına sahip olan tek çalışan kesimidir.

Verimliliği ve çevresine katkısı ölçülemez… Bürokratın, verimliliği asla ölçüye gelmediği için ölçülemez. Aynı şekilde çevresine katkısının haddi hesabı olmadığından ölçüye sığmaz. 

Yokuşu sever… Bürokrat için düz yol yoktur, hep yokuş vardır. Her şeye yokuş yukarı bakar. Yokuş aşağıya bakması için bolca teşvik edilmesi gerekir.  

Bürokratsız bir yaşantının çok yavan, keyifsiz geçeceğini sanıyorum...

Eurocrat(2)