Anneler Günü

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Anne deyince aklıma daha çok karşılıksız sevgi, fedakârlık geliyor, şefkat geliyor, güven geliyor. Yani anne demek karşılıksız yapılan tüm güzel şeyler demektir aslında.

Diğer yandan gazetelerde, televizyonlarda yayınlanan ve neredeyse her gün karşılaştığımız birçok üzücü haberden, her çocuk sahibi olanın da anne olamayacağını anlıyoruz ne yazık ki. Gerçek bir annenin ise hakkı ödenmez. Anne olmak büyük bir sorumluluk ister. Emek ister, sevgi ister en başta. Bir anne çocuklarına rol modeldir, arkadaştır, sırdaştır. Kısacası, bir insanın sırtını güvenle dayayabileceği en sağlam duvardır anne.

Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanır. Bu yılın kutlamaları da yarın yapılacak. Milyonlarca anne, çocukları ve sevdikleri tarafından bu özel günde saygı ile anılacak. Çok karşılaşıyorum, ben özel günlere karşıyım diyor birçok kişi. Mesela bir anne sadece Anneler Günü’nde değil, her gün hatırlanmalı diyorlar. Ben karşı değilim açıkçası, hatta böyle özel günlerin olmasına da seviniyorum. Bir anne her zaman hatırlanmalı elbette ama özel bir günde daha fazla hatırlanmasının da bir sakıncası yok diye düşünüyorum.

Peki, Anneler Günü neden mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanır?

Amerika’nın Filedelfiya eyaletinde Jarvis isimli bir kızın annesi öldü. Annesini çok seven Jarvis’in üzüntüsü aylarca sürdü. Hayatta kimsesi kalmayan Jarvis, ölüm olayına bir türlü alışamadı. Yaşama küstü. Canlılığını, yaşama sevincini yitirdi. Yemedi, içmedi bir ara ölmeyi bile düşündü. Jarvis’in bu durumunu yakından izleyen komşusu Jarvis’le arkadaş oldu. Bir gün yaşlı komşu söyleşi sırasında Jarvis’e “İnsanlar doğar, yaşar, ölür. Bu bir doğa kanunudur” dedi. Bu iki cümle, Jarvis’i çok etkiledi. Ölümün de doğmak, yaşamak gibi bir doğa olayı olduğunu düşündü. Ancak bu doğruyu bulmak, Jarvis’in annesine olan sevgisini azaltmadı. Aradan geçen süre içinde ölüm sözcüğünün soğukluğu gitti. Yerine anne sevgisinin sıcaklığı geldi. Artık Jarvis annesini gözyaşları ile değil severek anmaya başladı. Acıları azaldı. İçinde saf bir sevgi oluştu.

Aradan bir yıl geçti. Bu süre içinde Jarvis, hemen her gün annesinin mezarına çiçekler götürdü. Jarvis, annesinin ölüm yıldönümünde bütün arkadaşlarını eve çağırdı.

O gün Jarvis arkadaşlarına:

Geçen bir yıl içinde çektiğim acılar bana şunu öğretti “Dünyada anne sevgisinin yerini dolduracak hiçbir sevgi yoktur. Yılın bir gününü annelere ayıralım. O günü annelerimizle ilgili anılarla dolduralım. Böylece annelerimize olan sevgi borcumuzu ödeyelim’ dedi.

Arkadaşları Jarvis’in önerisini çok beğendiler. Birlikte hemen kentin Belediye Başkanına gittiler. Başkan onları dinledi. Öneriyi içtenlikle benimsedi. Daha sonra bu öneri gazetelere, yazarlara anlatıldı. Jarvis ve arkadaşlarının çalışmaları kısa sürede sonuç verdi. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi mayıs ayının ikinci pazar gününün Anneler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

Başta canım annem olmak üzere tüm emektar annelerin Anneler Günü kutlu olsun.

Anneler Günü