Üçlü koalisyon

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

İdeal lideri nereden bulacağım?

İdeal lider, var mı yok mu bilmiyorum ama liderin tek başına iktidarda olmadığı belli. Liderlik tek başına ve boşluk içinde gerçekleşmiyor, en az iki ortağı daha var - astlar ve şartlar. Lider, ast ve/veya durum yoksa liderlik çevrimi meydana gelmiyor. Liderlik çevriminde lider, astlar ve durum (şartlar) arasında karşılıklı etkileşim var.

Lider... Liderin kişiliği, istek, ihtiyaç ve beklentileri, hedefleri, kararlara astlarının katılmasını isteme derecesi, astlarına karşı duyduğu güven, kendini rahat hissettiği şartlar - üretkenlik koşulları, belirsizliklere karşı hoşgörüsü koalisyonun ilk bacağı.

Astlar... Diğer bilinen adlarıyla takipçiler, üyeler, izleyiciler, yandaşlar, artçılar. İki kişi aynı ata binmek zorunda kalırsa biri nasılsa arkaya oturacaktır. Takipçiler atın arkasına binen kişilerdir. Her liderin takipçisi olmak zorundadır. Bununla beraber liderlik olgusunu incelemek için harcanan çabanın çok azı takipçileri incelemek için harcanır.

Durum... Koalisyonun en önemli bacağı budur. Sanal piramidin kültürel yapısı, yapılan işin karmaşıklığı, zaman kısıtlaması, coğrafi - fiziki konum, karar verme ihtiyacının sıklığı, çalışanların sayısı ve birçok diğer şart liderlik çevrimine etki yapar.

Koalisyonları kurmak kolay yaşatmak zordur. Yaşasın koalisyonlar!

 

Üçlü koalisyon