Demokratik tek şey

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Değişik hızlar[i]

Mississippi nehrinin ortalama akıntısı saatte 3 mil

Sesin 20 derece santigrat altında hızı saatte 758 mil

M16 tüfeğinden çıkan bir kurşunun hızı saatte 2,250 mil

Dünyanın güneş çevresinde dönme hızı saatte 66.641 mil

Işık hızı saatte 670.251.600 mil

Zaman izafidir. Bir saniye, bir dakika, bir saat, bir gün, bir hafta, bir ay, bir yıl, bir asır işin görülmesi için gereken zaman ihtiyacına göre değişir. Ne kadar zamanımız var? Günde 24 saat veya 1.440 dakika veya 86,400 saniye. Bu süre herkes için aynı. En demokratik şey zamandır – bir gün, bir ay, bir yıl herkes için eşit zaman uzunluğundadır.   

Üç adamın hikâyesi

Bir adam işe gelir hemen düşünmeden çalışmaya başlar 8 saat süresince hep düşünmeden çalışırmış. İkinci adam işe gelir ayağını masaya uzatır bütün gün düşünür, rüya görürmüş. Üçüncü adam işe gelir ayağını masaya uzatır 15 dakika düşünür, rüya görür, geri kalan 7 saat 45 dakika düşündüğünü yaparmış.

Hangi adam zamanı daha iyi kullanırmış dersiniz?

Zaman yönetimi ile ilgili fikir ve düşüncelerin uzun bir geçmişi[ii] var.

“Zaman sabit bir veridir... Saat hızlandırılamaz veya yavaşlatılamaz. O halde, zamanın kendisini yönetmeyiz sadece faaliyetlerimizi zamana göre yönetebiliriz. Zaman yönetimi kendini yönetme işidir... Başarılı zaman yönetimi daha çok çalışmak değil daha akıllı çalışmaktır... İnsanlarda zaman kullanma bilinci zayıftır... Planlama zaman kazandırır... Yaptığınız işin mevcut koşullarını belirleyiniz... İşlere harcadığınız zamana ait çetele tutunuz... Gerekli işler ve gereksiz işlere ayırdığınız zamanı analiz ediniz...

Ne yapmalı? Hedef seçin, nereye varmak istediğinizi belirleyin, bu hedefi başarmak için plan yapın... Önceliklerinizi belirleyin.... Düzenli (muntazam) olun... Delege edin (iş devredin).... İşleri paylaşın... Harekete geçince her işe özen gösterin, her işi bir oturuşta bitirin... Başkalarının zamanına itina gösterin... Toplantıları en aza indirin... Telefonda daha az zaman geçirin... Verimsiz okumaya zaman ayırmayın, özetlettirin veya özet okuyun... Çalışırken kapınızı kapalı tutun - her yöneticini ortalama 8 dakikada bir işi kesintiye uğrar.  İzleyin, ayar yapın, yeniden düzenleyin, geriye dönüp nedeni bulun, nedeni yok edin…” 

Bu satırlar bundan 22 yıl önce yayınlanmış bir makaleden aldım. İçinde bugünün bilgeleri tarafından şampiyonluğu yapılan kavramlar yer alıyor. O yılların yönetim eğitimi anlayışına göre “Ne, nasıl yapılır?” diye bir reçete sunuyor.

Bugünlerde zaman yönetimi konusunda onlarca kitap bulmak mümkün. Çoğunda başarılı olmanın koşulları anlatılıyor. Ama çoğumuz bunları okuyunca orada oluyor ama bizim koşullarımızda olmaz diye de içimizden geçiriyoruz.

Acaba niçin olmuyor? Bunu anlarsak, kendi tarzımızı keşfedersek ne yapabileceğimizi daha iyi görüyoruz. 

Negatif enerji yerine pozitif enerji sergilersek daha az yoruluyor, etrafı da daha az yoruyoruz.



[i] Amy Wallace, David Wallechinsky and Irwing Wallace, The Book of Lists #3, New York, Bantam Books, 1983.

[ii] Bu öykü www.businessballs.com/rocks.html adresindn alınmıştır. 

Demokratik tek şey