Yolunu kes

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Mazeret dinlemekten bıktım. Ne de çok mazeret çeşidi varmış. Herkes kendini mazur gösterip istisna istiyor. Sonra istisnalar kural oluyor. Önünü nasıl kesersem daha doğru olur acaba?

Yıllar önce İstanbul Üniversitesinde okuyan ama akılları öğrenmekten ziyade Almanya ile Türkiye ve İran arasında her türlü transit ticarete işleyen İranlı öğrencilerin akla hayale gelmedik mazeretlerini hatırlayınca kendi kendime güldüm ve devam ettim – “Yolunu kes!”

Yolunu keseyim iyi de, nasıl yapacağım?

Hatayı mazur gösterme davranışının değiştirilmesi için mazeretlerin yolunu kesmek gerekiyor-

Doğru adamı seç.. İstediğimiz tutum ve teknik bilgiye sahip kişiler istihdam et.  Eğit ve yetiştir ... Çalışanlar istenen tutumu ve teknik bilgiyi alana kadar eğit ve yetiştir. Hata yerlerin ve sonuçlarını göster... Hataların meydana getireceği tehlikeler anlat. Böylece "Bana söylenmedi, düşünemedim, bilmiyordum," gibi sık sık rastlanan mazeretler ortadan kalkar. Hataların müşteri üzerine yapacağı muhtemel etkiler anlatılarak müşterinin odak noktası olduğu belirt. Düzeltme ve önleme yöntemlerini anlat... Hataların nasıl ortadan kaldırılacağı konusunda periyodik toplantılar ve gösteriler yap, bilgi ver, sorunları öğren, çözüm yollarının önerilmesi iste. Doğru yöntemleri açıkla... Hata yapılmasını önleyecek kontrol ve doğrulama yöntemleri açıkla. Böylece her işi yapmadan önce veya yapılışı sırasında gerekli kontrollerin yapılması sağla. Usulleri - yöntemleri bildir... Çalışanların talimat, prosedür, standart, şartname, direktif, iş talimatı gibi yazılı dokümanları iyice öğrenmesi sağla, anlaşılmayan noktaları sorması iste. Sıfır hata iste... Tek kabul edilebilir standardın "sıfır hata" olduğu bilincini yerleştir. Bir işlemi hatasız yapmanın hatalı yapmaktan daha kolay olduğu anlat. Her keresinde doğrusunu iste... Her seferinde doğru yapmanın öğrenilmesi sağla.”

Sahi bu söylediklerin bir işe yarıyor mu?

Evet, bazen. Yaramaz ise başka bir yöntem daha var mı? Var!

Bu yolunu kes yöntemi idi. Bu yola sapmayanlara kapıyı göster yöntemini uygula.

Yolunu kes