Zaman değerlidir

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

‘Bugün kafamı kaşıyacak vaktim dahi yok’ cümlesini sık sık duyarız etrafımızdakilerden. Aslında biz de günlük hayatımızda epey kullanırız bu cümleyi. İşin ilginç tarafı, bazen saatlerce televizyonun başında oturup ardından ‘bugün hiç vaktim yok’ diyenlere bile rastlıyoruz.

Hep bir zamansızlık ve yeterince zamanımızın olmadığından yakınır ve sürekli bundan şikâyet ederiz. Bu durum ister bir holding patronu olsun, ister bir ev hanımı olsun veya isterse bir öğrenci olsun değişmiyor. Mesela çoğumuzun başına gelmiştir, özellikle önemli bir sınava girdiğimizde, yeterince zaman verilmediği için birçok soruyu cevaplandıramadığımıza üzülür ve sitem ederiz.

Hayatta herkesin eşit miktarda sahip olduğu tek şey zamandır. Çoğu insan zamansızlıktan şikâyet diyor belki ama bazıları da vardır, zamanlarını çok etkin kullanırlar. Kendilerine, işlerine ve sevdiklerine yeteri kadar zaman ayırırlar.

Zaman, bizlere verilmiş değerli bir hazinedir.  Hazine diyorum çünkü hayat yaşamak istediğimizden çok daha kısa ve boş yere harcanan zamanın da kesinlikle telafisi olmuyor. İnsan, yaşadığı süre içerisinde yaptıklarıyla hatırlanır. Yaşarken zamanı ne kadar iyi kullanmışsa, o kadar birikim ve deneyim sahibidir aslında. Zamanı iyi kullanmak bizim elimizdedir ama önce zamanın önemini iyi anlamak gerekir. Boşa harcanan zamanlarla geçirilmiş bir hayat, hiç yaşanmamış, demektir. İşte bu yüzden zaman, insanın hayattaki en büyük sermayesidir.

Bazen gerek haberlerden, gerekse bizzat yaşayarak görür ve duyarız. Hayatları bir dakika içerisinde değişen ve sadece bir saniye içerisinde hayatları kurtulan insanlar var. Haliyle zamanın kıymetini de en çok bu kişiler bilir.

Bir yılın değerini anlamak için:
Final sınavını geçememiş bir öğrenciye sor,

Bir ayın değerini anlamak için:
Erken doğum yapmış bir anneye sor,

Bir haftanın değerini anlamak için:
Haftalık bir gazetenin editörüne sor,

Bir saatin değerini anlamak için:
Buluşmak için bekleyen aşıklara sor,

Bir dakikanın değerini anlamak için:
Treni, otobüsü ya da uçağı kaçıran birine sor,

Bir saniyenin değerini anlamak için:
Bir kazadan sağ çıkan birine sor,

Bir milisaniyenin değerini anlamak için:
Olimpiyatlarda gümüş madalya kazanmış birine sor.

Zaman beklemez. Bu yüzden sahip olduğumuz her dakikanın kıymetini bilmeli ve en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.

Zaman değerlidir