Destek – Köstek

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

“Kilo vermek istiyorum, bir türlü beceremiyorum!” sözü ağızdan çıkar çıkmaz tokat gibi bir cevap geliyor – “Kolayı var, abur cubur yemeyi keseceksin!”

“Bu kadar kolay mı?” diye üsteleyince cevap kestirmeden ulaşıyor – “Tabii, başka ne olabilir ki?”

Demek ki kilo vermek için kısa yol abur cubur yememek. O halde kilo vermeme yardımcı bir destek buldum. Peki, beni özendiren diğer destekler ve dizginleyen diğer köstekler ne olacak?

Kurt Lewin tarafından önerilen, değişim konusuna değinen her kitapta yer alan “Güç Alanı Analizi” adı verilen bir şeyi değiştirme yolunu gösteren bir teknik var. Kolayıma geldiği için bu tekniğe destek - köstek adını yakıştırıyorum.

Kâğıt üzerinde yazıp çizerek yapılırsa daha iyi sonuç veriyor. Bir durumu değiştirmek için hangi güçlerin olumlu olduğu yani destek faktörler kâğıdın üst veya sağ tarafına yazılıyor, araya bir çizgi çiziliyor ve çizginin öbür yanına hangi güçlerin engel olduğu yani köstek faktörler yazılıyor. Eğer durum değiştirilmek isteniyorsa, bu denge halinin yukarı veya sola doğru itilmesi isteniyorsa destek faktörlerin etkisinin köstek faktörlerden daha üstün olması, onun etkisini azaltması gerekiyor.

Teknik en çok sorunun nedenlerinin belirlenmesi, bir çözümün planlanması ve bir çevrimdeki sorunların belirlenmesi için kullanılıyor. Basit, sade, kullanışlı ve çok etkili.

Bir şeyi değiştirirken, yeni bir dengeye doğru iterken kimin dost kimin düşman olduğunu bilmekte fayda olduğu yadsınamıyor. 

Destek – Köstek