Gaziantep, yaşanabilir bir yer mi?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir şehrin en çok hangi özelliği onu daha yaşanabilir bir yer yapar? Mesela siz en çok hangi şehirde yaşamayı hayal ediyorsunuz? Ya da hangi imkânları sunarsa o şehir, yaşamak için daha cazip bir yer olur?

Bence bir yer, içinde barındırdığı nüfusun beklentilerini karşılayabildiği kadar iyidir. İstihdam başta olmak üzere kaliteli yaşam, eğitim, sağlık, ulaşım, tarihi dokusu ve doğal güzellikleri gibi unsurlar bakımından iyiyse, orası daha yaşanabilirdir.

İnsanlar yaşamak için artık kırsal kesimleri pek tercih etmiyor, daha çok şehirlere yerleşiyorlar. Bu yüzden şehirler, sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için olanaklarını biraz daha arttırmak zorundalar. Her gün artan nüfus artışına en iyi cevabı veren kentler de, en iyi yerler oluyor haliyle.

Ünlü ekonomi dergisi Forbes, ‘İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler’ araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Türkiye’deki 81 il için ayrı ayrı endeks puanının hesaplandığı araştırmada Gaziantep 46,55 genel endeks puanı ile 33’üncü sırada yer aldı.

‘Beşeri sermaye ve yaşanabilirlik, marka becerisi ve yenilikçilik, ticaret becerisi ve üretim potansiyeli, erişilebilirlik’ olmak üzere 4 farklı kategori kapsamında illerin değerlendirildiği araştırmada genel olarak Doğu ve Güneydoğu illeri son sıralarda yer aldı.

Gaziantep, Güneydoğu Anadolu’nun en büyük kenti. Türkiye’de ise ilk 10 büyük il içerisinde yer alıyor. Hem sanayisi ve gelişmişliği, hem nüfusu, hem de zengin yemek kültürü bakımından genelde ilk sıralarda görmeye alışkın olduğumuz Gaziantep, eğitim, işsizlik ve sürekli artan kiralar nedeniyle yaşanabilir şehirler arasında ise daha gerilerde maalesef.

Gaziantep’in geri sıralarda olmasının en büyük nedeni, sürekli ve düzensiz bir şekilde artan nüfusun beklentilerine, ihtiyaçlarına yeterince cevap verememesi sanırım. Artan bu nüfusun ihtiyaçlarının en başında ise eğitim ve istihdam olanağı geliyor.

Yaşam koşulları, coğrafi koşullar, sosyal ve ekonomik faktörler ve özgürlük, bir yeri daha yaşanılabilir yapan en önemli unsurlardır. Bir kentin eğitim düzeyi ve olanakları, kültür yansıması, ekonomisi ve en önemlisi de rahat bir ortam sunması, onu dünyanın en iyi yeri yapar.

Gaziantep, yaşanabilir bir yer mi?