Şaşkınlığın bu kadarı

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bu hafta sonu katıldığım bir iyi etme ve iyileştirme seminerinde konuşulanları kendime göre toparlayıp hisse çıkarmaya çalışıyorum –

İyileştirme çevrimi

Bir çevrim bul. Çevrimi bilen takımı kur. Veriyi topla. Bilgiyi özümle. Değişmeyi gözlemle. Seçenekleri soruştur. İyileştirmeyi çevrimle buluştur. Sonuca bak. Gerekirse baştan tak.

Seminerin bu öğretisi dışındaki en hoş anısı anlatılan bir öykü[i] oldu - 

Yarış...

Amerikalı ve Japonlar kürek yarışı yapmaya karar verirler. Ne de olsa aralarında şiddetli rekabet var. İki taraf ta karşıdakini yenmek, üstünlüğünü ona kabul ettirmek arzusu içinde. Her iki takım da yarışa çok sıkı hazırlanır. Yarış günü gelir çatar. Her iki takım da muhteşem bir yarış çıkarır. Sonuçta Japonlar yarışı karşı takıma bir kilometre fark atarak kazanır.

Amerikan takımı yarışı kaybettiği için bir üzgün bir üzgün; büyük bir moral çöküntüsü içine düşer. Şirketin borsadaki hisse senetleri değer kaybeder, verimlilik düşer. Bunun üzerine kuruluş yönetimi çok ciddi bir yaklaşımla, yarışın niçin kaybedildiğini araştırmaya karar verir. Hani, o dünya çapında aklı ehillerin bolca bulunduğu, kurtarıcı büyük bir danışmanlık kuruluşlarından birini avuç dolusu para vererek tutar. 

Danışmanlık kuruluşu derhal bilgiç uzmanlarıyla çalışmaya başlar. İlk ağızda her zaman yaptıkları gibi hemen bir durum tespiti yaparlar - Japon takımında “Sekiz kişi kürek çekerken bir kişi de dümen tutmaktadır”. Amerikan takımında ise “Bir kişi kürek çekerken sekiz kişi dümen tutmaktadır.” Bu durumu belirledikten sonra bir yıl boyunca çalışırlar, milyonlarca dolar sarf ettikten sonra Amerikan takımının yönetim yapısını kökten değiştirirler. Yeni yapıya “Dört adet dümen yöneticisi, üç tane dümen bölge yöneticisi yerleştirirler ve kürek çeken kişiye teşvik sağlamak üzere de yeni bir performans gözden geçirme sistemi,” oluştururlar.

Yarış günü yeniden gelir çatar. Amerikalılar kendilerinden emindirler. Bunca masrafın karşılığını alacaklardır. Yarış başlar, heyecan içinde devam eder ve sona erer.

Bu sefer yarışı Japon takımı iki kilometre farkla kazanır. Bu ağır yenilgiyi hazmedemeyen Amerikan kuruluşunun üst yönetimi köklü bire çare bulur. Kötü performansından dolayı kürek çekeni derhal işten atar ve yöneticilere sorunu ortaya çıkardıkları için ikramiye dağıtır.

İyileştirme yapabilmek için atılacak adımlar arasında - önce nerede, nasıl, ne zaman hata yapıldığını anlamak, arkasından tespit edilen sorunu çözecek tekniklerini bilmek, sonunda da çözüm araçlarını ustalıkla kullanmayı becerebilmek geliyor. 



[i] Bu öykü www.bcs.org.uk adresinden alınmıştır.   

Şaşkınlığın bu kadarı