Yeni umutlarla, yeni eğitim öğretim yılına merhaba

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

2019-2020 eğitim öğretim yılının ilk ders zili bugün çalıyor. Milyonlarca öğrenci, uzun bir yaz tatilinin ardından öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmanın heyecanını yaşayacak. Hem öğrenci hem öğretmenler hem de veliler için yoğun ve yorucu bir yıl daha başlıyor diyebiliriz.

Kişi için eğitim, yaşama hakkı kadar önemli, vazgeçilemez ve devredilemez doğal bir haktır. Bir yerde eğitimli insan sayısı ne kadar fazlaysa, orası bir o kadar gelişmiş demektir. Bir ülke, içinde barındırdığı nüfusun bilgi birikimi ve donanımı kadar ayakta kalır. 

Geçmişten günümüze hemen hemen her ülke, eğitim sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Ama önemli olan bu sorunları, etkili ve köklü çözümlerle ortadan kaldırmaktır. Her kültür kendi eğitim sistemini yaratır. Her toplumda eğitim, o toplumun kültüründe var olan bilgi, deneyim ve değerlere göre şekillenir. Bu anlamda eğitim anlayış ve uygulamaları içinde geliştiği kültüre özgüdür ve millidir. Bir eğitim sisteminin sorunlarına çözüm ararken, o sistemi oluşturan kültürün ve toplumun özelliklerini göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte, insan her yerde insandır, ihtiyaçları evrenseldir ve eğitime her zaman muhtaçtır.

Eğitimi olmayan ve kendisini insanlarına öğretemeyen bir kültür, varlığını uzun süre devam ettiremez ne yazık ki. Yaşayan bütün toplumların kendilerine özgü bir eğitimi vardır ve eğitim, insanlığın buluştuğu ortak paydadır. Bu yönüyle eğitimin milli olduğu kadar evrensel bir niteliği de vardır. Kültürler arası etkileşim, kültürün bütün unsurları gibi eğitimin de gelişmesine yol açan önemli bir etkendir.

Eğitimin sorunlarına çözüm ararken, siyasi çekişmeleri bir yana bırakıp daha önce aynı sorunlarla karşılaşmış ülkelerin deneyimlerinden yararlanmak gerekir. Bu tüm ülkeler için geçerlidir.

Tüm öğrenci ve öğretmenler açısından başta sorunsuz olmak üzere eğlenceli, verimli ve başarılarla dolu bir yıl olmasını dilerim.

Yeni umutlarla, yeni eğitim öğretim yılına merhaba