Sonuç düşündürücü

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Eğitim, en önemli ve en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Aynı zamanda insanın hayatını yönlendiren etkili bir güçtür. Günümüze baktığımızda bu gücün eksikliğini hemen hemen her alanda hissedebiliyoruz. Mesela sokakta, trafikte veya herhangi bir yerde yaşanan birçok olumsuz olayın temelinde daha çok eğitimsizlik yatıyor. İyi davranışlar ise ancak iyi bir eğitimle mümkündür.

Diğer taraftan toplumda genel olarak, ‘eğitim okuldan ibarettir’ anlayışı hakim. Bu yüzden bugün, herhangi bir lokanta veya kafede karşılaştığımız kalabalıkla, bir kütüphanede ya da kitapçıda karşılaşmıyoruz. Boş bulduğumuz her anı yine yemeye, içmeye ayırıyoruz. Bu anlayışın da artık değişmesi gerekir. Değişsin ki ezberci bir zihin yerine daha çok eleştiren ve sorgulayan bireyler olalım.

MEB’in ilkokul öğrencileri üzerinde yaptığı araştırmayı göz önüne aldığımızda öğrencilerin büyük çoğunluğu yine ezber odaklı yetişiyor.

MEB’in öğrenci, öğretmen ve okulun akademik başarı üzerinde etkisini ölçmek amacı ile Türkçe-Matematik-Fen Bilimleri Öğrenci Başarı İzleme Araştırmasına 81 ilden katılan 4. sınıf öğrencilerinin Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerindeki başarıları ölçüldü.

Araştırmaya göre elde edilen sonuçlar şu şekilde: Türkçe testine katılan 112 bin 465 öğrencinin bilme düzeyindeki soruları ortalama doğru cevaplama oranı yüzde 63, anlama düzeyindeki soruları ortalama doğru cevaplama oranı ise yüzde 60 oldu. Testte tüm soruları doğru yanıtlayan öğrencilerin oranı yüzde 3.55'te kaldı. Matematikteki sonuçlar ise Türkçeye nispeten daha olumlu çıktı. Teste katılan 112 bin 322 öğrencinin yüzde 4.34'ü tüm soruları doğru cevapladı.

Fen bilimleri sınavına katılan 111 bin 742 öğrencinin ise soruları ortalama doğru cevaplama oranı bilme düzeyinde yüzde 64.90, uygulamada yüzde 70.22, akıl yürütme düzeyinde ise yüzde 61.40 oldu. Öğrencilerin yüzde 6.29'u ise tüm soruları doğru cevapladı.

Öğrencilerin devamsızlık durumlarına ilişkin tespitlerin de ele alındığı raporda devamsızlık azaldıkça her bir testte başarının arttığı, hiç devamsızlık yapmayan öğrencilerin başarısının devamsızlık yapan öğrencilere göre oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı.

Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin neredeyse yarısı okuduğunu anlamıyor. Bu oldukça yüksek bir rakam. Okuduğunu anlamayan bir öğrencinin diğer derslerinde de başarılı olması beklenemez.  Bu yüzden toplumumuzda genel olarak bilgili ve uslu ama yorumlayamayan, sorgulamayan bireyler çoğunlukta.

Sonuç düşündürücü