Akılsız Kral

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir Hint masalında anlatılır: Ülkenin ünlü bir kralı varmış.  Kral dışarı çıktığında çakıl taşlarının ayaklarını acıttığını ve bu problemin çözülmesi için bütün yeryüzünün sığır derisi ile kaplanmasını emretmiş. Kralın emri karşısında adamları çok şaşırmışlar. Çünkü yeryüzünü inek derisi ile kaplamak imkansızmış. Saray soytarısı bu emri duyunca “Kralımızın bu emri saçmalıktan başka bir şey değil” demiş.

 

Soytarının söylediği bu söz bir süre sonra kralın kulağına kadar gitmiş. Kral bu sözü duyunca çok hiddetlenmiş. Hemen soytarıyı huzuruna çağırmış. “Duydum ki emrimi saçma bulmuşsun. Bana bundan daha iyi bir çözüm yolu bulmazsan seni idam ettireceğim” demiş. Soytarı aslında bilge bir insanmış.

 

Soytarı “Efendimiz, ayaklarınızı korumak için küçük deriler kestirin. Onu ayaklarınıza bağlayın. Böylelikle çakıl taşları ayağınıza zarar vermez” demiş. Ayakkabının böyle icat edildiğini anlatır masal.

 

Aslında her kral akılsızdır. 50 milyon insanı katleden Cengiz’e akıllı diyebilir misiniz?

Neden 50 milyon insanın kafasını kestirdi? Sırf kendisine biat etmiyorlar diye. Birisi lider ya da kral olmak için olmaz acılara katlanır. En sonunda ülkenin başına geçer.

Milyonlarca insana hükmederek egosunu besler. Kral ya da lider olmak egoyu beslemekten başka bir işe yaramaz. Kralın doğru dürüst aile hayatı yoktur. Kral rahat bir uyku uyuyamaz. En önemlisi hiç özgür değildir. Her yere koruma ordusu ile gider. Binlerce düşman kazanır.

 

Gerçekten yönetmek, kral olmak kadar zor ve kötü bir iş yoktur. Kral egosunun eşeği olmuş ve onun emirlerini yerine getiren zavallı bir adamdır. 70 yıllık bir ömürde mutlu ve huzurlu yaşamak varken, neden milyonlarca insanın sorumluluğunu üzerine alsın bir insan? İşte bunu sadece ego yaptırır.

 

Sana büyük kral desinler. Sana dünya lideri desinler. Senden sonra gelen insanlar seni yıllarca hatırlasınlar” sesleri hep egonun sesleridir.

Saddam, Kaddafi gibi kişilerde nasıl bir ego vardı?

 

Enver Hoca 50 yıl Arnavutluğu demir yumrukla yönetti. Ama ölünce mezarları bile yok edildi.

Akıllı hiçbir insan yönetmeye meyletmez, kral olmak istemez. Çünkü hiçbir kral mutlu ölmez.

Nevrotik insanlar acı çekmeyi severler.

 

Birisi kral olmak istiyorsa o narsistir. Dünyadaki liderlerin yüzde 90 küsuru narsistir. Narsist birisinin de egosu dünya kadar büyüktür. Her şey ego için yapılır. Krallar hasta ruhlu insanlardır. Siz siz olun sakın kral olmaya, insanlara hükmetmeye kalkmayın. Siz kendi hayatınızın kralı olursanız yeter.

Akılsız Kral