Hazır olmak

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir gün birisi ünlü Sufi Mistik Bayezıt’a gelmiş ve ona bir soru sormuş. Bayezıt soruyu aldıktan sonra adama “Şimdilik bu soruya bir cevap vermeyeceğim” demiş. “Çünkü şu anda hastasın. İçinde büyük bir kargaşa, kaos var. Ondan dolayı sana gerçeği, hakikati söyleyemem. Söylesem ya yanlış anlarsın ya da anlamazsın. Şimdi git ve sağlığını kazanmaya çalış, sessiz ol, iç huzuru yakalamaya çalış, meditatif ol. Bir yıl sonra tekrar bana gel. Geri geldiğinde seni hazır görürsem sorunu cevaplarım eğer hazır olmazsan seni başkasına gönderirim.”

 

Adam, Üstad Bayezıt’ın sözünü tutmuş ve gitmiş. Sağlıklı olmak için elinden gelen bütün çalışmaları yapmış. Aradan bir yıl geçmesine rağmen geri gelmemiş. Bir gün Üstad Bayezıt o adamı hatırlamış ve öğrencilerine “Geçen sene buraya gelip arayış içinde olan adama ne oldu?” demiş. Öğrencileri adamın durumunu araştırmışlar. Adamı bulup “Neden Üstada gelmiyorsun?” diye sormuşlar. Adam “Üstada gelmeme gerek kalmadı” demiş. “Buradan da üstadın söyleyebileceklerini anlayabiliyorum.”

 

Hazır olmayana vermek doğru değildir. Hazır olmayandan istemek de iyi değildir. Eğer öğrenci almaya hazır değilse öğretmen hiçbir şey yapamaz. Hazır olmayana vermemek lazım…

Eğer çocuğunuzun sevgiye ihtiyacı yoksa peşinden koşmayın. İhtiyaç halinde verdiğiniz bir şey işe yarar. Aslında her şeyi vaktinde, zamanında ve kıvamında yapmak lazım…

 

Yoğun bir bunalım yaşayan insanın ticarete atılması cinayettir. Elindeki avucundaki bütün servetini kaybeder. Civciv yumurtadan çıkmak için 21 günlük kuluçka sürecini yaşıyor. Lise de okuyan çocuğun altına son model bir arabayı alıp vermek o çocuğa yapılacak en büyük kötülüklerden birisidir. Lüks arabaya binecek olgunluğa ulaşması lazım. Yoksa keyfi olarak arabasını yayaların üzerine sürerek heyecan arar. Önce belediye otobüsüne binecek, ter, kir, pas içinde yolculuk yapacak ki bindiği lüks arabanın kıymetini bilsin. Önce zahmeti yaşayacak ki rahatın keyfini sürsün.

Hazır olmak