25 Kasım’lar olmasın

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü. Dün birçok kadın örgütleri ve siyasi partilerdeki kadınlar, kadına yönelik şiddete dikkat çekti. Bütün yerel ve ulusal gazetelerin manşetlerinde kadın şiddetine dair haberler yer aldı. Kadınlar sadece bazı özel günlerde ve öldürüldüğünde gazete manşetleri veya üçüncü sayfa haberlerinde yer alıyor ama aslında şiddet olaylarının artık yaşanmaması için bu tür sorunların hiç gündemden düşmemesi gerekir.

Peki, 25 Kasım ne anlama geliyor?

25 Kasım 1960'ta Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kız kardeş Patria, Minerva, Maria Mirabel'in cesetleri bir uçurumun dibinde bulundu. Mirabel kardeşlerin, tecavüz edilerek vahşice öldürüldüğü ortaya çıktı ve onlar diktatörlüğe karşı mücadelenin sembolü oldu. Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999'da, 25 Kasım'ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesine karar verdi.

"Kadınlar, daha güvenli bir dünyada insan onuruna yakışır, şiddetten uzak ve eşit bir yaşam hak ediyor. Kadınlar geleceği şekillendirirler. Herkes gibi kadınlar da daha adil, huzurlu, güvenli ve barışçıl bir dünyada yaşayabilmelidir. Takvimlerimizde artık 25 Kasım gününü ‘Kadına Yönelik Şiddet’ için değil de daha farklı etkinliklerle kutlayalım.

Artık tüm dünyada kadına yönelik şiddet son bulsun. 25 Kasım’ın kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışmalara ışık tutmasını temennisi ile tüm kadınların mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir dünyada yaşamalarını diliyorum.

25 Kasım’lar olmasın